Ethereum logo, Ether
Ethereum

Ethereum supply met 100.000 munten gedaald sinds The Merge

Het aantal Ethereum tokens is sinds The Merge van september vorig jaar met 100.000 gedaald. The Merge verwijst natuurlijk naar de overstap van Ethereum van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake. Wat dat betreft kunnen we stellen dat het netwerk van Ethereum na deze overstap deflatoir is en dat er geen sprake meer is van inflatie.

Deflatie op Ethereum

In totaal gaat het inmiddels zelfs om een daling van 104.881,99 Ethereum. Tegen de huidige koersen betekent deze statistiek dat er voor een totaalbedrag van ruim 200 miljoen dollar aan Ethers op de digitale brandstapel terechtgekomen is.

Die 200 miljoen dollar aan Ethereum komt nooit meer terug, wat uiteraard een positieve impact op de koers heeft. Hoe minder Ethereum er op de markt is, hoe meer dat de koers in principe op zou moeten drijven, zolang de vraag naar de munt gelijk blijft.

Zonder The Merge was de supply van Ethereum nu met meer dan 2,52 miljoen Ethers gegroeid zijn. Dat zou betekenen dat er voor 4,9 miljard dollar extra Ethereum op de markt zou zijn.

ETH supply sinds de merge

Voor The Merge kende Ethereum een jaarlijkse inflatie van ongeveer 3,53 procent. Terwijl er nu sprake is van een deflatie van 0,144 procent. Wat dat betreft kan The Merge alleen maar goed zijn voor de toekomst van Ethereum.

Ethereum Improvement Proposal 1559

Het begon allemaal met Ethereum Improvement Proposal 1559 (EIP-1559). Hiermee kreeg Ethereum de upgrade die nodig was om met iedere transactie een deel van de transactiekosten op de digitale brandstapel te gooien.

Vanaf dat moment – inmiddels 623 dagen geleden – werden de transactiekosten van Ethereum opgesplitst in een base fee en een priority fee. Het eerste gedeelte – de base fee – gaat in principe altijd op de brandstapel.

Het tweede gedeelte is het deel van de transactiekosten dat door miners in hun zak gestoken mocht worden. Inmiddels bestaan miners echter niet meer door de overstap naar Proof-of-Stake.

In principe was EIP-1559 ook al ontworpen om een deflatoir effect op de totale supply van Ethereum te hebben. Door de upgrade was er wel een neerwaartse druk op de supply, maar Ethereum werd pas echt deflatoir na de overstap naar Proof-of-Stake.

Ethereum nieuws

Ethereum koers crasht 8% na teleurstellende tweede ETF-dag
Vitalik Buterin introduceert Circle STARKs voor verbeterde beveiliging en efficiëntie
Ethereum ETF’s succesvol gelanceerd met $1,08 miljard handelsvolume
Meer nieuws

Meest gelezen

Elon Musk: Amerika gaat failliet
Update Ripple vs SEC rechtszaak 22 juli
Tom Lee: Bitcoin koers gaat vanaf hier met 1.100% stijgen