Ethereum Nieuws

Ethereum Nieuws

Ethereum voltooit “schaduwfork” in aanloop naar The Merge

Ethereum heeft wederom een succesvolle “schaduwfork” achter de rug in aanloop naar de langverwachte Merge. Proof-of-Stake komt daarmee steeds dichterbij op het grootste smart contract platform ter wereld.

De negende schaduwfork van de blockchain ging vanmorgen zelfs 15 uur eerder dan verwacht live. Met iedere schaduwfork oefent het team met één of twee specifieke veranderingen die zullen plaatsvinden tijdens de officiële samensmelting.

Schaduwfork anders dan Merge op testnet

Belangrijk detail is dat een schaduwfork niet hetzelfde is als een volledige testnet Merge zoals die van vorige week op het Sepolia testnetwerk. Daarmee oefent het team namelijk met een “volledige versie” van Ethereum die overgaat op Proof-of-Stake. Tijdens de schaduwfork van vandaag is de zogenaamde MEV boost feature getest.

MEV staat voor “maximal extractable value” en maakt het voor validators mogelijk om ruimte in hun blokken aan andere validators aan te bieden. Het is een mechanisme dat ervoor moet zorgen dat er competitie ontstaat tussen de validators, dat de winsten van validators omhooggaan en dat het risico op machtscentralisatie afneemt.

Op dit moment zijn er nog Ethers te verdienen via mining, maar na The Merge alleen nog maar door als validator mee te doen in het Proof-of-Stake model. Die verandering zorgt voor een aantal uiterst complexe problemen, waar het Ethereum team nu de laatste puntjes voor op de ‘i’ zet.

Ethereum miners in de problemen

Met de overgang van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake komt er een einde aan mining op Ethereum. Duizenden miners die de afgelopen jaren dure hardware hebben gekocht om aan deze competitie mee te doen komen dan ineens zonder inkomen te zitten. Volgens Vitalik Buterin is dat vooral een voordeel voor Ethereum en lost het daarmee een hoop duurzaamheidskwestie’s op.

Ethereum core ontwikkelaar Marius van der Wijden noemde de schaduwfork van vandaag “een volgende stap in de goede richting. We leren niet veel nieuwe dingen meer met deze schaduwforks, maar ze vergroten ons vertrouwen in de software”, aldus van der Wijden tegenover Decrypt. De laatste grote test zal plaatsvinden op het Goerli testnet. Die oefenmerge staat voor augustus op het programma. Daarna is het de beurt aan het mainnet.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten