Ethereum wordt meer gebruikt dan ooit

Het Ethereum netwerk wordt meer gebruikt dan ooit, maar de toename van het gasverbruik kan problemen opleveren voor het crypto-netwerk.


Gas gebruik bereikt recordhoogtes

Volgens een recent rapport van Delphi Digital heeft het totaal aantal gas, dat op de Ethereum-blockchain wordt gebruik,t een recordhoogte bereikt en het lijkt erop dat dit cijfer zal blijven stijgen.

Gas is als het ware de brandstof om het Ethereum netwerkt te laten draaien. Voor elke transactie (verzenden van ETH, verzenden van tokens, interacties met smart contracts) moeten transactiekosten betaald worden. Deze kosten worden berekend in gas.

Gebruikt Gas versus maximaal mogelijk Gas. Bron: Delphi Digital

Het totale gebruikte Gas is anders dan de transactiekosten statistieken op de Bitcoin-blockchain. Op het Ethereum-netwerk worden transactie- en smart contractkosten bepaald door het vereiste gas en de prijs van gas, een mechanisme waardoor de vergoedingen dynamisch kunnen zijn en enigszins los staan van de prijs van Ether (ETH).

De hoeveelheid gas die bij een bepaalde transactie wordt gebruikt, wordt bepaald door de computationele complexiteit van die transactie. Aan de andere kant wordt de gasprijs gekozen door de persoon die de transactie uitvoert en wordt deze in Ether geprijsd. De prijs wordt uiteindelijk bepaald door Ether-miners, die transacties accepteren of weigeren op basis van de gasprijs.


Smart contracts worden complexer

Hoewel het gasverbruik op een absoluut hoogtepunt is, is het aantal transacties op de Ethereum-blockchain ver van het hoogste punt ooit verwijderd.

Dit betekent dat de stijging van het totale Gas verbruik komt doordat er meer smart contracts worden gebruikt die complexer zijn en daarom meer gas nodig hebben.

Volgens ‘ETH Gas Station‘ komt het gebruik voornamelijk van USDT. Dit cijfer wordt gevolgd door DeFi-toepassingen. Na de USDT stablecoin lijken gedecentraliseerde exchanges (DEX) het voortouw te nemen in termen van populariteit.


Is het ETH netwerk overbelast?

De toename van het gebruik op het Ethereum-netwerk heeft geleid tot een stijging van de transactiekosten. Dit omdat miners voorrang geven aan transacties met een hoger aantal Gas. Volgens gegevens van Glassnode zijn de gemiddelde transactiekosten vervijfvoudigd van $0,08 in januari 2020 tot $0,41 op het moment van schrijven.

De hoeveelheid Gas is beperkt tot de Gas limiet die is vastgesteld door miners. Dit is gedaan om de omvang van het Ethereum netwerk niet al te groot te laten worden. Echter, het aantal Gas dat in elk blok wordt gebruikt, neemt gestaag toe, van 69% in januari tot 95% op het moment van schrijven en nadert momenteel het limiet.

Gezien het toegenomen gasverbruik dat momenteel op het netwerk wordt gezien en de bijbehorende blokgaslimiet, is het mogelijk dat Ethereum in de nabije toekomst te maken krijgt met netwerkcongesties. Als het gasverbruik stijgt tot het bloklimietniveau, zullen gebruikers moeten concurreren met hogere gasprijzen om transacties en smarkt contracts uit te voeren.

Bovendien kan een plotselinge crash in de Ethereum prijs leiden tot hogere vergoedingen en netwerkcongesties zoals te zien tijdens de crash van 12 maart, toen de gemiddelde transactiekosten volgens een rapport van The Block stegen van $0,16 tot $1,04.

Aangezien het gebruik het vastgestelde limiet nadert, kan een verhoging van de blokgaslimiet nodig zijn. De laatste stijging was in september 2019 en zag de blokgaslimiet met 25% stijgen van ongeveer 8 miljoen naar ongeveer 10 miljoen.

Deze wijziging zal de Ethereum blockchain nog groter maken. Dat is problematisch. Mede hierdoor lijkt het alsof er geen gemakkelijke oplossing is en staat Ethereum voor een behoorlijke uitdaging als het gaat om schaalbaarheid.

 
 

Bitvavo App – Handel €1000 per dag gratis in juli

Bitvavo exchange

Download de Bitvavo app voor Android en iOS en verhandel tot €1000 aan digitale valuta, per dag, zonder handelskosten te betalen.

knop_account-aanmaken