Nieuws

Ethereum’s Constantinople update vertraagd tot 2019

De ontwikkelaars van Ethereum (ETH) hebben de geplande hardfork van het Ethereum-protocol uitgesteld tot januari 2019. Dit blijkt uit een vergadering. De update ondervind momenteel problemen op het testnet. 

Constantinople

De hardfork die ook wel ‘Constantinople’ wordt genoemd, werd eerder al getest op Ethereum’s openbare testnet Ropsten. Deze update stond gepland om geactiveerd te worden op de belangrijkste Ethereum blockchain tegen het einde van oktober, begin november. Een testnet is in wezen een gesimuleerde versie van het primaire netwerk waarmee ontwikkelaars slimme contracten of upgrades kunnen uitproberen zonder “gas” (berekeningskosten) te betalen voor de uitvoering ervan.

Vergadering

Doordat de nieuwe hard fork op het testnet zoveel problemen ondervindt, werd er een vergadering gehouden. Tegen het einde van deze vergadering, die een aantal uur heeft geduurd, bereikten de ontwikkelaars eindelijk een consensus dat Constantinople op zijn vroegst in januari 2019 zou kunnen uitkomen. Één van ontwikkelaars zei dat het misschien minder controversieel of ‘politiek’ is om de termijn voor de overgang van ‘harde vork’ naar ‘update’ te wijzigen.

Hindernissen

De vergadering volgde nadat het debuut van Constantinople op Ropsten 13 oktober helaas een aantal vervelende hindernissen was tegengekomen. Voorafgaand aan de activering bij blok 4.230.000, stopte de vork gedurende blok 2 uur bij blok 4.299.999, waarbij miners op het testnet geen update ontvingen. Volgens klantontwikkelaar ‘Alfri Schoeden’ was dit te wijten was aan een consensuskwestie die een drieweg-splitsing tussen 2 klanten van Ethereum tot gevolg had.

Slechte tijd voor hardfork

In gepubliceerde notities van de vergadering schetste Schoeden dat meer toegewijde hashpower voor minder langere blocktimes zou zorgen en dat deze hardfork veel eerder gebeurde dan verwacht. Volgens hem is het lanceren van een hardfork op een vrijdag in alle opzichten de slechtste tijd voor een hardfork. Hierbij verwees hij op het feit dat de fork slechts 6 dagen na de laatste release van de Geth-client plaatsvond en één dag na Parity’s. Hierdoor hadden het overgrote deel van de gebruikers geen tijd om te upgraden. Tevens vonden de ontwikkelaars hierbij ook een bug in Parity, die vervolgens weer voor de nodige problemen zorgde.

Constantinople  liep 2 uur vertraging op

Volgens Schoeden was er geen enkele gebruiker op het Constantinople-blok aan het minen, terwijl deze al 2 uur live zou moeten zijn op het testnet. Deze vertraging liep op doordat blok 4.230.000, waar de update zich op bevond, niet werd verwerkt. Hiernaast kon de community momenteel het testnet niet monitoren, waardoor zij niet van de update konden weten. Om deze problemen aan te pakken werd er voorgesteld om regelmatig het testnet in te zetten om de overgang naar Constantinople beter te kunnen testen. Hierdoor kunnen de ontwikkelaars sneller mogelijke problemen vinden en oplossen voordat deze live gaan, dit om deze problemen in de toekomst te voorkomen.