Europese Unie (EU)
Regulatie

EU bereidt zich voor op intergratie van Blockchain en AI

De Europese Unie (EU) heeft het advies gekregen om zich voor te bereiden op de samensmelting van blockchain-technologie en kunstmatige intelligentie (AI). Het European Blockchain Observatory and Forum (EUBOF), een initiatief van de Europese Commissie, heeft de blockchain-ontwikkelingen in Europa geanalyseerd en op 24 mei een slotrapport gepubliceerd.

Potentie van blockchain benadrukt

Het rapport, opgesteld door het directoraat-generaal Communicatienetwerken, Inhoud en Technologie, benadrukt het potentieel van blockchain om te integreren met andere technologieën en innovatie te stimuleren. EUBOF identificeerde een sterke trend van toenemende convergentie tussen blockchain en AI. Het rapport wijst erop dat gevoelige AI-datasets veilig kunnen worden opgeslagen via de blockchain, wat met name nuttig kan zijn in de gezondheidszorg en de financiële sector, waar gegevensbeveiliging cruciaal is.

Daarnaast stelt het rapport dat de convergentie van de twee technologieën de ontwikkeling van gedecentraliseerde AI-netwerken mogelijk kan maken. Dit zou het risico op datamonopolies kunnen verkleinen en de gezamenlijke ontwikkeling van AI bevorderen. EUBOF concludeert ook dat AI de functionaliteit van slimme contracten kan verbeteren, die in verschillende sectoren toepasbaar zijn.

Het onderzoek erkent verder de voortdurende groei van het gedecentraliseerde financiële (DeFi) ecosysteem en verwacht de lancering van nieuwe protocollen en opkomende toepassingen. EUBOF verwacht dat de inherente interoperabiliteit, duurzaamheid en energie-efficiëntie van blockchaintechnologie de belangrijkste drijfveren zullen zijn voor de voortdurende acceptatie ervan.

Diverse aanbevelingen zijn gemaakt

EUBOF doet diverse aanbevelingen, waaronder het fungeren als een mondiaal kenniscentrum voor blockchain, het versterken van de Europese betrokkenheid bij verschillende belanghebbenden en het aanpakken van problemen die voortkomen uit nieuwe innovaties.

Gelijktijdig met het EUBOF-rapport heeft de EU op 24 mei plannen aangekondigd om de huidige regelgeving voor de European High Performing Computer Joint Undertaking (EuroHPC) te wijzigen. EuroHPC, dat negen supercomputers in Europa beheert, heeft sinds de start van het initiatief aanzienlijke vooruitgang geboekt. De nieuwe AI-fabrieken die door het amendement worden voorgesteld, zullen deze missie verder ondersteunen. Willy Borsus, vice-president van Wallonië en minister van Economie, Onderzoek en Innovatie, zei hierover:

“Eenheid is de kracht van Europa, en samen hebben we grote doelen bereikt. We hebben dit gezien bij de ontwikkeling van onze supercomputers van wereldklasse, en nu willen we de resultaten van deze krachtige machines verbeteren door middel van betrouwbare AI.”

Onder de nieuwe verordening kunnen hostingentiteiten tot 50% van de aanschaf- en operationele kosten van AI-supercomputers uit de EU ontvangen. Het eigendom van deze machines kan vijf jaar na de acceptatietest worden overgedragen aan de hostingentiteiten.

Regulatie nieuws

Mark Cuban: ‘Gary Gensler kan Joe Biden de verkiezingen kosten’
Zuid-Koreaanse toezichthouder introduceert strengere regulering voor cryptobeurzen
Gemini schikkingt met New York AG voor $50 miljoen over het Earn-programma
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken