Regulatie Nieuws

EU wil anonieme crypto-wallets tegen 2024 verbieden

De Europese Commissie (EC), de uitvoerende tak van de Europese Unie (EU), heeft vandaag een nieuw voorstel bevestigd over cryptocurrency. Hierin wordt opgeroepen tot strengere regulering van anonieme cryptocurrency-wallets en transacties.


Nieuw voorstel over cryptocurrency

Eerder in juli suggereerden gelekte rapporten dat de Commissie harder zou gaan optreden. De aankondiging van vandaag bevestigt dit. Volgens het document heeft de Commissie voorgesteld om bedrijven die de overdracht van Bitcoin en andere crypto’s faciliteren, te verplichten om verschillende persoonlijke gegevens van afzenders en ontvangers te verzamelen. In theorie zou dit wetshandhavingsinstanties moeten helpen om het witwassen van geld tegen te gaan. De commissie meldt het volgende:

“De wijzigingen van vandaag zullen de volledige traceerbaarheid van crypto-activaoverdrachten garanderen. Ook kan dit het mogelijke gebruik ervan voor het witwassen van geld of de financiering van terrorisme voorkomen en opsporen. Bovendien zullen anonieme crypto-wallets verboden worden. De EU AML/CFT-regels worden volledig toegepast op de cryptosector.”

In wezen stelde de Commissie voor om de zogenaamde “reisregel” ook uit te breiden naar cryptotransacties. Hierdoor zouden deze beter traceerbaar worden. De regel zelf wordt al toegepast op bankoverschrijvingen in de EU en maakt deel uit van de aanbevelingen van de Financial Action Task Force.


Geen anonimiteit meer

Volgens het voorstel van de Commissie moeten bedrijven die cryptotransacties verwerken de namen, adressen, geboortedata, rekeningnummers en namen van de ontvangers van hun klanten vastleggen. Crypto-voorstanders kunnen niet langer hun anonieme crypto-adressen invullen voor dergelijke overdrachten. Ondertussen zijn anonieme bankrekeningen al verboden in de EU om het witwassen van geld tegen te gaan.

“Deze voorstellen zijn ontworpen om de juiste balans te vinden tussen het aanpakken van deze bedreigingen en het voldoen aan internationale normen. We willen geen buitensporige regels opleggen aan de industrie”, aldus het document. De Commissie concludeerde tot slot het volgende:

“Integendeel, deze voorstellen zullen de crypto-activa-industrie in de EU helpen zich te ontwikkelen. Deze zal namelijk profiteren van een verbeterd, geharmoniseerd wettelijk kader in de gehele EU.”


Altijd op de hoogte blijven van het laatste crypto nieuws? Download de Newsbit App.

appstore
playstore

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten