European Union flag against European Parliament
Regulatie

EU wil banken dwingen om crypto’s de hoogste risicoclassificatie te geven

Volgens de nieuwe regels van de Europese Unie zijn banken die cryptocurrencies bezitten verplicht deze digitale activa de hoogste risicoclassificatie toe te kennen.

Het gepubliceerde wetsontwerp vereist dat banken alle cryptocurrencies die zij bezitten een risicogewicht van 1.250% toekennen, wat betekent dat ze verplicht zijn eenzelfde hoeveelheid kapitaal aan te houden om hun crypto-bezittingen te dekken. Niettemin moeten deze regels nog door het parlement worden goedgekeurd.

In de toekomst zouden banken mogelijk moeten voldoen aan een breder scala aan nieuwe vereisten die zijn uiteengezet in een document van het Bazels Comité voor Bankentoezicht (BCBS) dat eind december 2022 is gepubliceerd en naar verwachting in januari 2025 van kracht zal worden.

EU legt banken zeer strenge regels op

De kapitaalvereisten van het Bazels Comité verschillen afhankelijk van het type crypto-asset dat beoordeeld wordt. Volgens de documentatie worden bekende cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) beschouwd als Groep 2 crypto-assets. Groep 2 activa worden door de commissie onderverdeeld in groep A en B, afhankelijk of ze verhandeld kunnen worden op gereguleerde openbare markten via ETF’s of andere derivaten. Activa van Groep 2 B krijgen een voorgesteld risicogewicht van 1.250%, terwijl voor Groep 2 A lagere eisen gelden.

Andere soorten crypto-activa, zoals getokeniseerde versies van traditionele activa zoals aandelen, bepaalde typen stablecoins en mogelijke Central Bank Digital Currencies (CBDC’s), zullen echter onder lagere kapitaalvereisten vallen en worden beschouwd als onderdeel van groep 1.

Bovendien zullen er volgens de nieuwe regels strikte beperkingen gelden voor de hoeveelheid ‘Type 2’ cryptomunten die banken in hun balans mogen houden. De totale blootstelling van een bank aan Groep 2 crypto-activa mag niet meer bedragen dan 2% van het kapitaal van de bank en zou in het algemeen lager moeten zijn dan 1%, volgens de voorgestelde regels.

Regulatie nieuws

Mark Cuban: ‘Gary Gensler kan Joe Biden de verkiezingen kosten’
Zuid-Koreaanse toezichthouder introduceert strengere regulering voor cryptobeurzen
Gemini schikkingt met New York AG voor $50 miljoen over het Earn-programma
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken