Euro
Regulatie

European Banking Federation deelt visie over digitale euro

De European Banking Federation (EBF) publiceerde een onderzoekspaper waarin het zijn visie voor het digitale geldsysteem van de toekomst deelt. Hierin gaat het in detail in op de eventuele komst van de digitale euro. In het schrijfwerk deelt het onder andere de plussen en minnen van de digitale euro voor het commerciële bankwezen.

Stabiliteit en privacy

In het schrijfwerk staan waarden als stabiliteit en privacy centraal, wat volgens de EBF de kernwaarden van een bank zijn. Verder roept het op tot meer samenwerking tussen de publieke en private sector met de introductie van de digitale euro.

“Er is op dit moment geen dialoog gaande om de fundamentele veranderingen en risico’s voor het monetaire en financiële systeem te bespreken”, zo staat er in het paper. Tegelijkertijd moet er volgens de EBF een framework voor meer communicatie komen.

Verder is het volgens de EBF van belang dat de private sector een significante rol speelt bij alle aspecten van de digitale euro, te beginnen met de infrastructuur. Europa moet naar de mening van het EBF minder leunen op buitenlandse entiteiten.

Digitale euro met drie niveaus

In het optimale scenario krijgen we volgens het EBF straks een digitale euro met drie niveaus. De Europese Centrale Bank moet verantwoordelijk worden voor één niveau en de andere twee zouden volgens hen bij de industrie moeten liggen.

Het eerste industriële niveau moet dienen om de betalingen binnen de Eurozone zelf te regelen. Het tweede niveau, dat ontwikkeld moet worden met de private sector, zou zich ook op de intercontinentale handel moeten richten.

In het paper schrijft men maar weinig over blockchain-technologie, waarvan de rol waarschijnlijk beperkt zal blijven. Als je een systeem met centrale autoriteiten opzet, dan is een blockchain zoals die van Bitcoin ook niet nodig.

Bitcoin is geen systeem waarin snelle betalingen mogelijk zijn. Een blockchain is vooral handig als er geen onderling vertrouwen is en je de schaarste van de munt bijvoorbeeld wil bewaken met een decentraal protocol.

Regulatie nieuws

Man in Taiwan beschuldigd van gokken op verkiezingen via crypto-wedplatform Polymarket
Ethereum koers schiet omhoog – SEC laat rechtszaak vallen
Mark Cuban: ‘Gary Gensler kan Joe Biden de verkiezingen kosten’
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Crypto analist: er komt een gigantische koersbeweging aan voor Bitcoin
Michael van de Poppe: Dit is waarom de crypto koersen dalen