Nieuws

Europese bank niet van plan over te stappen naar Cryptocurrency

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft geen plannen om een eigen digitale valuta uit te geven, zegt EU president Mario Draghi. 

ECB en EU nog geen plannen voor digitale valuta

Euro parlement lid Jonas Fernandez vroeg aan Draghi wat de plannen zijn rondom digitale valuta’s. Aan de hand van deze vraag zei Draghi het volgende: “Er zijn substantiële ontwikkelingen nodig zijn in de onderliggende technologie van de cryptocurrencies voordat de Centrale bank gaat overwegen om ze te gebruiken.” “De ECB en de EU hebben momenteel geen plannen om een digitale valuta van de centrale bank uit te geven.” Wel vertelt Draghi dat ze de ontwikkelingen op de voet blijven volgen. In de toekomst is er misschien ene mogelijkheid om digitale valuta uit te geven als aanvulling op contact geld.

Techniek achter cryptocurrency moeten verder getest worden

Draghi gaat verder in zijn uitleg waarom de ECB nog geen plannen heeft voor een digitale valuta: “De technologie die gebruikt kan worden om een digitale valuta van de centrale bank uit te geven, is nog niet grondig getest en vereist verdere ontwikkeling voordat ze in een centrale bank kunnen worden gebruikt.” Naast deze redenen is er volgens Draghi nog geen behoefte aan een digitale valuta in de eurozone. Hij vertelt dat de vraag naar bankbiljetten blijft groeien in alle Europese landen. Draghi blijft dus vrij sceptisch ten aanzien van cryptocurrencies in tegenstelling tot andere grote landen. Eerder dit jaar werd er in een rapport van de EXB en de Bank for International Settlements gezegd dat er neveneffecten op kunnen treden bij het uitgeven van een digitale valuta. Daarnaast vinden de instellingen dat er nog veel meer onderzoek gedaan moet worden voordat een dergelijk concept ingevoerd kan worden.