Europa, EU
Regulatie, Stablecoin

Europese Commissie wil digitale euro, wat betekent dit?

De Europese Commissie heeft een voorstel gepresenteerd voor het gebruik van digitale euro’s. Met dit initiatief wil de Commissie een alternatief betaalmiddel aanbieden naast traditionele banktransacties en contant geld.

Digitale euro: Wat is het?

De digitale euro is een nieuwe variant van contant geld dat digitaal bewaard kan worden. Dit kan via een app op je telefoon of een aparte rekening in bestaande bankapps. Het verschil is dat de digitale euro blijft werken, zelfs als een bank failliet gaat of bij grote storingen. De digitale euro kan offline in winkels worden gebruikt en er is een maximum van 3000 euro ingesteld.

De traditionele contante en girale euro’s worden gegarandeerd door commerciële banken, terwijl de digitale euro zal worden uitgegeven door de centrale bank. De Commissie benadrukt dat contant geld niet zal verdwijnen, maar dat de digitale euro een aanvulling zal zijn.

Waarom de digitale euro?

Het doel van de digitale euro is om alternatieve betaalmethoden te bieden, vooral voor mensen die moeite hebben met het openen van een bankrekening. Bovendien zou het Europa minder afhankelijk maken van buitenlandse betalingsverwerkers, zoals Mastercard en Visa, of grote techbedrijven zoals Facebook en Google.

Tegenargumenten en kritiek

Hoewel het concept van een digitale euro veelbelovend is, is er ook kritiek. Veel mensen vragen zich af of er een behoefte is aan dit nieuwe betaalsysteem, en er zijn zorgen over privacykwesties. De Europese Commissie belooft dat centrale banken geen inzicht zullen hebben in de identiteit van burgers die de digitale euro gebruiken.

Bovendien hebben traditionele banken, zoals ING en ABN, ook hun bedenkingen bij de introductie van de digitale euro. De zorg is dat dit nieuwe betaalmiddel zou kunnen leiden tot een massale verschuiving van fondsen van traditionele bankrekeningen naar de Europese Centrale Bank. Dit kan schadelijk zijn voor banken omdat zij grotendeels afhankelijk zijn van de deposito’s van hun klanten voor hun lening- en investeringsactiviteiten. Als klanten hun geld massaal overdragen naar de digitale euro, kan dit de financiële stabiliteit van deze banken in gevaar brengen.

Wat nu?

Het Europees Parlement zal de voorstellen beoordelen en erover stemmen. De uiteindelijke beslissing en de mogelijke implementatie van de digitale euro worden niet vóór 2028 verwacht.

Gratis 20 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoins kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 20 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Regulatie nieuws

Coinbase geconfronteerd met nieuwe class action-rechtszaak wegens misleiding van beleggers
Mede-oprichter van BTC-e bekent schuld aan witwaspraktijken
Experts bezorgd na verlies van Ripple in rechtszaak tegen SEC
Meer nieuws

Meest gelezen

JPMorgan slaat alarm: Grote zorgen over toekomst cryptomarkt
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
Experts bezorgd na verlies van Ripple in rechtszaak tegen SEC