rechtszaak, rechter
Regulatie

Europese waakhond waarschuwt voor mogelijkheid bankrun op stablecoins

Het Europees Comité voor systeemrisico’s (ESRB) benadrukt dat de toenemende integratie van de crypto-industrie met traditionele financiën de risico’s vergroot voor een wellicht onverwachte crisis die de wereldeconomie kan beïnvloeden. Daarom pleit het ESRB voor strengere regulering en toezicht op de markt voor digitale activa.

Toezicht houden op crypto-ruimte

Op 25 mei heeft de ESRB, een toezichthoudend orgaan van de Europese Centrale Bank, haar rapport gepubliceerd over crypto-activa en gedecentraliseerde financiering (DeFi). In het 77 pagina’s tellende document wordt benadrukt dat de volatiele crypto-industrie groeit en steeds meer verweven raakt met de reguliere financiële markt. Hoewel de schokken van het afgelopen jaar in de cryptowereld niet dezelfde schade hebben veroorzaakt als in de traditionele financiële sector (TradFi), is het huidige systeem voor risicobewaking ontoereikend om alle zorgwekkende trends in de komende jaren te detecteren.

De ESRB pleit ervoor om met de capaciteit van de Europese Unie toezicht te houden op de crypto-ruimte en de verbindingen tussen deze ruimte en de bredere financiële markt te verbeteren. Om dit te bereiken, wordt voorgesteld dat de EU gestandaardiseerde openbaarmakingsrapportages moet bevorderen van banken en investeringsfondsen die zich bezighouden met crypto.

Speciale nadruk op stablecoins

Het rapport legt een speciale nadruk op stablecoins. Het noemt als eerste een speculatief en risicovol scenario genaamd de ‘run op een reserve-ondersteunde stablecoin’. Dit is begrijpelijk, aangezien de reserves van stablecoins kunnen bestaan uit overheids- en particuliere obligaties, aandelen, fiat-valuta’s en andere conventionele activa. De ESRB wijst op het gebrek aan transparantie met betrekking tot deze activa en geeft het voorbeeld van Tether, waarvan de marktkapitalisatie is gestegen tot $ 83 miljard, terwijl er weinig details bekend zijn over de reserves.

De toezichthouders merken ook op dat de aankomende pan-Europese wetgeving voor markten in crypto-activa (MiCA) tekortschiet wat betreft maatregelen met betrekking tot zogenaamde “crypto-activa conglomeraten”. In de definitie van de ESRB verwijzen conglomeraten naar cryptobedrijven die verschillende soorten activiteiten (zoals bewaring en handel) onder één dak uitvoeren, zoals Binance. Het combineren van deze activiteiten brengt risico’s met zich mee, en de toezichthouder roept regelgevers op om crypto-activaconglomeraten te onderzoeken. Het is vermeldenswaardig dat dergelijke aanbevelingen nog steeds veel gematigder zijn dan de oproepen van Amerikaanse regelgevers om gecombineerde activiteiten in de cryptosector aan te pakken.

Regulatie nieuws

Uitstel van hoorzitting borgtochtaanvraag Binance-directeur in Nigeria
Coinbase juridisch hoofd verdedigt Tornado Cash in Amerikaanse rechtszaak
Snowden waarschuwt: NSA kan het internet volledig overnemen!
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Bitcoin koers kan dalen naar $42.000 na de BTC Halving
Crypto analist waarschuwt voor voor enorme koersval altcoins