Blockchain,

Ex-voorzitter CFTC: “Amerikaanse overheid moet digitale Dollar maken”

De US dollar moet gedigitaliseerd worden door de Amerikaanse overheid om de macht van centrale banken te verminderen. Dat schrijft J. Christopher Giancarlo, voormalig voorzitter van de CFTC, in een opiniestuk voor de Wall Street Journal.


Een digitale, onafhankelijke dollar?

In de WSJ van 15 oktober zegt Giancarlo dat de dollar in de toekomst zijn status zou kunnen verliezen. De Amerikaan was tot april dit jaar voorzitter van de Commodity Futures Trading Commission (kortweg CFTC). De CFTC is een onafhankelijk bureau dat toeziet op de handel in futures (termijncontracten) en options in de Verenigde Staten. Giancarlo ziet vooral gevaar voor de dollar als andere landen digitale valuta lanceren. Het antwoord is volgens hem daarom het creëren van nieuwe vorm van de dollar:

“We stellen een digitale dollar voor. Een door de overheid goedgekeurd blockchain-protocol, gecreëerd en onderhouden door een derde partij. Die groep zou onafhankelijk van de overheid moeten zijn. Het beheer van de digitale valuta kan aan banken en betrouwbare betaalproviders worden toevertrouwd.”

Hij ziet de digitale dollar als volgt voor zich:

“Contant geld dat in het systeem wordt gebracht, wordt omgewisseld voor digitale Amerikaanse dollars op een blockchain. Het fiat-geld bewaart men in speciale escrow-accounts die in beheer zijn van de Federal Reserve.”


Decentraliseren of niet?

Het plan van Giancarlo vereist dat de macht over geld gedecentraliseerd is. Deze factor is een grote tegenstelling met de meeste blockchain-constructies die bankbestuurders tot dusver hebben overwogen. Die banken willen juist proberen zo veel mogelijk grip op de valuta in eigen hand te houden.

De voormalig CFTC-voorzitter beweert in het artikel niet dat centrale banken álle invloed over de nationale valuta moeten verliezen. Niettemin voorziet hij dat het tegenhouden van digitale valuta-ontwikkelingen de dollar zal verzwakken. De dollar kan haar status kan verliezen, zo waarschuwt hij:

“Belangrijke partijen, waaronder centrale banken en sociale media-platforms, lanceren in de komende jaren wellicht nieuwe (digitale) valuta. Naarmate hun netwerken groeien kunnen die uiteindelijk de positie van de dollar overnemen als meest gebruikte valuta voor internationale handel.”


Reserve-valuta’s komen en gaan

Om deze bewering te ondersteunen vergelijkt Giancarlo dit potentiële scenario met het statusverlies van de Britse pond na de Tweede Wereldoorlog. Tot dat moment genoot de Pound Sterling de status van dominante wereldvaluta. Met de Bretton Woods-overeenkomst na WOII verloor de pond deze positie echter, en werd de US dollar de nieuwe reserve currency.

De theorie komt overeen met de opvattingen van veel voorstanders van Bitcoin, die de dollar ook niet langer geschikt vinden in deze rol. Er zijn bepaalde cycli die het komen en gaan van deze wereldvaluta’s beheersen en volgens velen is het eindpunt voor de dollar nabij. We moeten echter ook opmerken dat er al een aantal jaar (zonder gevolg) zulke stemmen klinken.

Eerder deze maand deed Giancarlo ook al uitspraken over de toekomst van cryptocurrencies. Hij zei toen dat 2019 volgens hem het jaar zou kunnen zijn waarin regelgevers een eerste antwoord op cryptocurrencies gaan vinden.