phishing
Hack

Explosieve toename van phishing-scams op Ethereum Layer 2 Base

In een verontrustende ontwikkeling voor de cryptocurrency-gemeenschap heeft Ethereum Layer 2 Base afgelopen maart een schrikbarende toename van het aantal gestolen cryptocurrency-fondsen door phishing-scams gezien.

Recent vrijgegeven gegevens tonen aan dat de schade een 18-voudige stijging heeft gekend in vergelijking met de cijfers van januari.

Verlies van ruim 3,3 miljoen dollar

Het blockchain-anti-scamplatform ‘Scam Sniffer’ heeft onthuld dat er in de maand maart alleen al een verlies van ongeveer 3,35 miljoen dollar werd geleden door slachtoffers van phishing-oplichters op het platform. Deze cijfers markeren een toename van 334% ten opzichte van februari, toen de verliezen nog op $773.900 stonden, en een verontrustende stijging van 1.880% vergeleken met januari, waarin het verlies beperkt bleef tot $169.000. Deze gegevens zijn verzameld door Scam Sniffer via Dune Analytics.

Dezelfde periode zag ook een significante toename van phishing-activiteiten op de Binance’s BNB Smart Chain, waarbij Scam Sniffer de alarmbel luidt over de groeiende trend van deze cybercriminaliteit. In totaal ging er in alle ketens ongeveer $71,5 miljoen verloren door 77.529 slachtoffers, een stijging ten opzichte van de $58,3 miljoen in januari en $46,8 miljoen in februari.

Phishing-links van nep-X-accounts blijven een hoofdzorg, met meer dan 1.500 gedetecteerde incidenten in maart alleen. Deze trend van phishing-scams op Base valt samen met de recente rage rond memecoins in de door Coinbase ondersteunde keten, die de totale waarde van Base naar meer dan 3,2 miljard dollar heeft gedreven – een toename van 370% tot nu toe in 2024, aldus gegevens van L2Beat.

Meer scams maar minder diefstal door hacks

Ondanks de zorgwekkende toename van phishing-scams, merkt een rapport van blockchain-beveiligingsbedrijf PeckShield op dat de totale diefstal door crypto-hacks in maart is afgenomen met 48% tot $187,2 miljoen. Dit cijfer houdt rekening met de $98,8 miljoen die gedurende de maand werd teruggevorderd, voornamelijk dankzij de inspanningen rond de Munchibles-exploit, waarbij $97 miljoen werd teruggehaald met hulp van cryptocurrency-speurder ZachXBT.

Onderwijl leed Curio’s op MakerDAO gebaseerde slimme contract een verlies van $40 miljoen, en werd Prisma Finance het slachtoffer van een hack van $11,6 miljoen. Het bedrijf is momenteel in onderhandeling met de hacker om (een deel van) het gestolen geld terug te krijgen.

Hack nieuws

Google advertenties gebruikt om kwaadaardige crypto-websites te promoten
Omvangrijke cyberaanval door Akira treft wereldwijd meer dan 250 organisaties
Grote Beveiligingsinbreuk treft Grand Base
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Wat veroorzaakt de crash van de Bitcoin koers?
Bitcoin koers kan dalen naar $42.000 na de BTC Halving