celsius
Regulatie

Failliete Celsius moet van rechter 50 miljoen dollar teruggeven aan gebruikers

Het failliete crypto-leenplatform Celsius van Alex Mashinsky moet 50 miljoen dollar aan assets teruggeven aan klanten. De reden daarvoor is dat deze specifieke groep klanten Celsius alleen gebruikten als bewaarplatform. Volgens Celsius en de rechter horen die niet bij de zogenoemde boedel van het failliete leenplatform.

Goed nieuws voor kleine groep

Dit is goed nieuws voor een relatief kleine groep van 15.680 klanten die op deze manier fondsen aanhielden bij het leenplatform. Zij krijgen in ieder geval een deel van hun tegoeden terug. Dat neemt niet weg dat Celsius nog altijd miljarden dollars schuldig is aan andere gebruikers. Wat dat betreft blijft het een groot drama voor de spaargelden van een gigantische groep mensen.

De rechter kwam op woensdag 7 december tot het eerdergenoemde oordeel. Celsius argumenteerde dat, in tegenstelling tot klanten die Earn en Borrow producten gebruikten, deze groep juridisch gezien eigenaar bleef van zijn eigen assets. Celsius was in het geval van deze kleine groep slechts de beheerder van de assets. Hier zit een belangrijke les in.

Denk goed na over de risico’s

Je moet überhaupt goed nadenken over het bewaren van je crypto bij gecentraliseerde partijen, maar er zit ook een verschil in de producten. Als jij een handelsplatform puur gebruikt als beheerpartij van jouw crypto-vermogen, dan blijf je in sommige gevallen eigenaar voor de wet. Dat kan belangrijk zijn in een faillissementsprocedure.

In het geval van Earn, Staking en andere dienstverlening kan er in de kleine letters staan dat je het eigendom tijdelijk overdraagt in ruil voor een rendement. Als een partij failliet gaat op het moment dat de assets op papier niet meer onder jouw eigendom vallen, dan kan dat een probleem opleveren. Officieel zijn de assets op dat moment van het platform en vallen ze in de boedel. Dat betekent dat jij met alle andere schuldeisers in de rij moet staan om wat terug te krijgen.

Regulatie nieuws

Elon Musk: Amerika gaat failliet
India handhaaft belastingtarief voor cryptotransacties ondanks oproepen tot wijziging
Marathon Digital beboet met $138 miljoen voor contractbreuk
Meer nieuws

Meest gelezen

Update Ripple vs SEC rechtszaak 22 juli
Elon Musk: Amerika gaat failliet
Bitcoin opleving snel ten einde volgens JPMorgan-analisten