Regulatie Nieuws

FBI & Oekraïne nemen 9 exchanges in beslag

De Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) en de Oekraïense wetshandhaving hebben naar verluidt 9 digitale valuta-exchanges in beslag genomen die ervan verdacht worden cybercriminelen te helpen en aan te zetten.

Gezamenlijke gerechtelijk geautoriseerde acties uitgevoerd

Op 1 mei werd aangekondigd dat het Detroit Field Office van de FBI en de Nationale Politie van Oekraïne gezamenlijke, gerechtelijk geautoriseerde acties hebben uitgevoerd. Dit resulteerde in de sluiting en inbeslagname van de domeinen van negen virtuele valutawisseldiensten, zo blijkt uit een persbericht.

De in beslag genomen domeinen omvatten onder andere 24xbtc.com, 100btc.pro, pridechange.com, trust-exchange.org en bitcoin24.exchange. Volgens berichten boden deze websites volledig anonieme digitale valuta-uitwisselingsdiensten aan hun gebruikers, terwijl ze veel van de regels en voorschriften die nodig zijn voor gelicentieerde crypto-exchanges ontweken.

Bezoekers van deze websites worden geconfronteerd met een inbeslagnamebericht van de autoriteiten en hebben geen toegang meer tot de inhoud.

Exchanges hadden lakse anti-witwasmaatregelen

Volgens de FBI boden de crypto-exchanges hun diensten aan in zowel het Engels als het Russisch, en vertoonden ze “lakse” anti-witwasmaatregelen en verzamelden ze minimale Know Your Customer (KYC)-informatie of “helemaal geen” informatie.

De FBI beweerde dat deze niet-gelicentieerde frauduleuze exchanges “fungeren als belangrijke knooppunten in het ecosysteem van cybercriminaliteit”.

Het bureau meldde dat veel van deze virtuele valuta-exchanges” werden geadverteerd op online forums die gewijd waren aan het bespreken van criminele activiteiten”.

Bij veel van de criminele activiteiten op de getroffen exchanges waren cyberactoren betrokken die verantwoordelijk waren voor ransomware, maar ook andere oplichters en cybercriminelen.

FBI betrokken bij crypto-problemen

In de afgelopen maanden is de FBI betrokken geweest bij diverse problemen met betrekking tot cryptocurrency. Op 27 april deed de FBI een inval in het huis van voormalig FTX-directeur Ryan Salame, vanwege zijn rol als een van de voormalige topadviseurs van Sam Bankman-Fried.

Op 3 februari nam de FBI 86,5 Ethereum (ETH) en twee niet-fungibele tokens ter waarde van meer dan $100.000 in beslag van een gerapporteerde phishing-oplichter. Deze inbeslagname was het resultaat van een langdurig onderzoek door de onafhankelijke blockchain-speurder ZachXBT, die de activiteit voor het eerst openbaarde op Twitter in september 2022.

Regulatie nieuws

SBF wil documenten van oude advocatenkantoor FTX/Alameda dagvaarden om te gebruiken in zijn verdediging
BRICS denkt na over gigantische uitbreiding
AML-regels voor digitale activa gaan ook in VAE van kracht
Meer nieuws

Meest gelezen

Amerikaans schuldplafond akkoord: mogelijke gevolgen voor crypto
AI-chatbot Bing voorspelt SHIB prijs voor juni
XRP stijgt boven $0,50: Redenen voor de stijging en belangrijke Datum in het verschiet