Federal Bureau of Investigation (FBI)
Regulatie

FBI waarschuwt Amerikanen tegen ongeregistreerde cryptodiensten

De Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) heeft een waarschuwing uitgevaardigd aan Amerikaanse burgers om geen gebruik te maken van ongeregistreerde cryptogeldtransmissiediensten, met een nadruk op de risico’s van smart contractgestuurde privacytools.

De waarschuwing, uitgebracht op 25 april, adviseert burgers nadrukkelijk alleen geregistreerde Cryptocurrency Money Services-bedrijven te gebruiken die voldoen aan de Know Your Customer (KYC) en Anti-Money Laundering (AML) wetgeving.

Waarschuwing tegen gebruik van cryptomixdiensten

De FBI meldde recentelijk wetshandhavingsoperaties tegen niet-vergunde cryptodiensten, waarbij werd benadrukt dat gebruikers van dergelijke diensten “financiële verstoringen” kunnen ondervinden tijdens handhavingsacties, vooral als hun geld vermengd raakt met illegaal verkregen fondsen.

Michael Balcina, Digital Asset Partner bij Piper Alderman, gaf aan dat de FBI voornamelijk waarschuwt tegen het gebruik van cryptomixdiensten zoals Samouri en Tornado Cash, maar merkte op dat de waarschuwing vaag blijft en belangrijke details mist over hoe gedecentraliseerde systemen functioneren.

Op dezelfde dag werden de mede-oprichters van Samourai Wallet, een Bitcoin-wallet en cryptomixservice, gearresteerd op beschuldiging van geldwitwassen. CEO Keonne Rodriguez en CTO William Hill worden beschuldigd van het witwassen van geld en het exploiteren van een geldtransmissiebedrijf zonder de benodigde licentie, met een risico op een maximale gevangenisstraf van 25 jaar.

Onduidelijkheid over welke diensten het exact gaat

Ryan Sean Adams van Bankless beschreef de aankondiging van de FBI als ‘griezelig’ en wees op de onduidelijkheid over welke diensten als een Money Services Business (MSB) zouden kunnen worden beschouwd. “Is je code of wallet een MSB? Misschien, misschien niet, maar we arresteren momenteel privacy-ontwikkelaars en noemen ze MSB’s”, zei hij op 25 april.

Deze incidenten illustreren de groeiende juridische spanningen tussen cryptobedrijven en Amerikaanse toezichthouders, waarbij Ethereum-ontwikkelingsbedrijf Consensys op dezelfde dag de SEC aanklaagde voor het vermeend proberen te controleren over de toekomst van cryptocurrency met gerichte handhavingsacties.

Regulatie nieuws

Digitale Valuta buitenboord gelaten in nieuwe Zuid-Koreaanse donatiewetgeving
Coinbase geconfronteerd met nieuwe class action-rechtszaak wegens misleiding van beleggers
Mede-oprichter van BTC-e bekent schuld aan witwaspraktijken
Meer nieuws

Meest gelezen

JPMorgan slaat alarm: Grote zorgen over toekomst cryptomarkt
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
Experts bezorgd na verlies van Ripple in rechtszaak tegen SEC