Prijsanalyse

Fed ziet weinig inflatie ondanks miljardeninjecties

Volgens de Federal Reserve zal de inflatie in Amerika de komende drie jaar waarschijnlijk onder de 2% blijven. Deze uitspraak doen ze op basis van een nieuwe samenvatting van de economische voorspellingen die de centrale bank woensdag heeft bekendgemaakt.


Slechts kleine inflatie verwacht

De prijzen voor uitgaven voor persoonlijke consumptie zullen dit jaar naar verwachting met slechts 1% stijgen, vergeleken met een projectie van december van 1,9%, volgens het verslag. De inflatie zal volgend jaar gemiddeld 1,5% bedragen en in 2022 1,7%, voorspelden de functionarissen.

“Een zwakkere vraag en aanzienlijk lagere olieprijzen houden de inflatie van de consumptieprijzen in de hand”, zei de Fed-commissie voor monetair beleid woensdag aan het einde van een tweedaagse besloten vergadering. 

De Fed bracht geen wijziging aan in haar referentierentevoet, die nu is vastgesteld tussen 0% en 0,25%, en de bank verwacht de komende drie jaar geen stijgingen van deze rente. De bank verwacht dat het bruto binnenlands product van de VS dit jaar met 6,5% daalt, maar voorspelt een stijging van 5% in 2021 en een groei van 3,5% in 2022.

De centrale bank beloofde haar aankopen van staatsobligaties en andere effecten voort te zetten in het huidige tempo. Dit om een ​​soepele marktwerking te behouden.

Uit de herziene inflatieverwachtingen blijkt dat de bank weinig dreiging ziet voor een op hol geslagen inflatie, ondanks de injecties van biljoenen dollars van de centrale bank.

De Bitcoin koers is dit jaar met 36% gestegen, deels in de verwachting dat de grootste cryptocurrency volgens marktwaarde als afdekking tegen inflatie zou kunnen dienen.


Inflatie is nog gedempt

De Federal Reserve heeft haar balans dit jaar met ongeveer $3 biljoen uitgebreid tot $7,2 biljoen sinds vorige week. Vóór de financiële crisis van 2008 had de centrale bank minder dan $1 biljoen aan totale activa. 

Ondanks dat is de inflatie gedempt gebleven. De stijgende werkloosheid drukt de loonstijging en de daling van de consumentenvraag vermindert de opwaartse druk op de prijzen voor goederen en diensten.

Een eerder rapport van het Amerikaanse Labor Department liet een andere inflatie-indicator zien: de index van de consumptieprijzen, of CPI. De CPI steeg slechts 0,1% over de afgelopen 12 maanden. Dit komt mede door de instorting van dit jaar in olie en andere energiegerelateerde kosten.

Exclusief voedsel en energieproducten steeg de zogenaamde kern-CPI het afgelopen jaar met slechts 1,2%, minder dan de helft van een paar maanden geleden. De kerninflatie is de zwakste sinds 2011, schreef Scott Anderson, hoofdeconoom bij de Franse bank BNP Paribas Bank of the West.

“Onze prognose is dat de kerninflatie van de consumptieprijzen jaar-op-jaar tot begin 2021 zal blijven matigen voordat de draad wordt opgepakt om te groeien”, schreef hij.