Exchange, Regulatie

Financiële toezichthouder Duitsland keurt crypto custody-licentie Coinbase goed

Het Duitse Federale Financiële Toezichthoudende Autoriteit heeft een crypto custody-licentie afgegeven voor de Duitse tak van de populaire cryptocurrency exchange Coinbase.


Nieuwe wetgeving Duitsland

Dit maakte de Duitse financiële toezichthouder, dat ook wel bekend staat als BaFin, bekend via een aankondiging op hun website. Hieruit werd duidelijk dat Coinbase de eerste licentie van dit type voor een cryptocurrency exchange in Duitsland officieel heeft ontvangen. Coinbase moet naar verluidt nog wel één onderdeel binnen zijn Duitse tak verbeteren. Dit heeft ertoe geresulteerd dat Coinbase nu een nieuw team gaat vormen die alle problemen met betrekking tot crypto-bewaring (custody) gaat behandelen.

Zo’n type licentie is nodig sinds de wetgevers in Duitsland in 2019 een wetgeving aangenomen hebben die betrekking heeft op crypto exchanges in het land. Iedere cryptocurrency exchange die in Duitsland actief wil zijn, moet nu eerst een BaFin-goedkeuring krijgen. De wet is ingegaan op 1 januari 2020. Onder andere vanwege de wereldwijde COVID-19-pandemie kregen de cryptocurrency exchanges in het land nu een overgangsperiode, waardoor zij hun activiteiten niet (tijdelijk) stil hebben hoeven zetten. Deze overgangsperiode verloopt echter binnenkort, waardoor het voor cryptocurrency exchanges in Duitsland toch echt noodzaak wordt om zo’n licentie te bemachtigen.


Waarschuwing BaFin voor crypto aan investeerders

BaFin ziet bedrijven die de uitwisseling van virtuele valuta mogelijk maken voor een wettig betaalmiddel zoals de Euro (€) als financiële instelling. Om deze reden moeten zij hier ook de nodige licenties voor aanvragen. Ook worden ze hierdoor onderworpen aan een strengere regelgeving. Verwacht wordt echter dat het merendeel van de cryptocurrency exchanges in Duitsland zonder al teveel problemen zo’n licentie zullen bemachtigen.

Alhoewel Coinbase de goedkeuring nu ontvangen heeft, heeft BaFin een waarschuwing naar buiten gebracht aan potentiële investeerders voor de mogelijke risico’s die cryptocurrencies met zich meebrengen. Waar het mogelijk is om enorme winsten te behalen, kan het ook voor aanzienlijke verliezen zorgen. Verwacht wordt dat meer cryptocurrency exchanges zeer binnenkort zullen volgen met soortgelijke licenties.