Nieuws

Firefox gaat Crypto-mining malware blokkeren in komende updates

De bekende en populaire webbrowser Firefox gaan binnenkort automatisch crypto-mining malwarescripts blokkeren om behalve de veiligheid van de gebruiker, ook de prestaties van de webbrowser te verbeteren.

Nieuwe updates

Dit heeft de Mozilla Foundation, de achterliggende non-profit organisatie achter Firefox, eerder deze week vermeld. Met de webbrowser zijn ze van plan om trackers en andere schadelijke praktijken in de aankomende updates volledig te gaan weren. Een aantal van deze nieuwe functies worden nu al in het bèta programma van Firefox getest.

Voorkomen van gebruikerservaring belemmering

Met deze updates wil Firefox voorkomen dat scripts van derde partijen de gebruikerservaring van Firefox gebruikers belemmeren. Deze scripts zijn over het algemeen in de websites ingebouwd en kunnen de rekenkracht van een gebruiker gebruiken zonder dat deze hiervan af weet. De scripts die worden gebruikt om op deze manier cryptocurrency te minen vallen hier ook onder.

Misleidende praktijken

Nick Nguyen, de onderdirecteur van Mozilla, vindt dat misleidende praktijken die onzichtbaar identificeerbare gebruikersinformatie verzamelen of de gebruikerservaring verminderen steeds vaker voorkomen. Hier voegde hij het volgende aan toe: “Sommige sites hebben crypto-mining scripts geïmplementeerd die stilletjes cryptocurrencies op het apparaat van de gebruiker binnenhalen. Het wereldwijde web wordt steeds meer een vijandige plek om te zijn. Toekomstige versies van Firefox zullen deze praktijken daarom standaard blokkeren. Zo maken we het internet steeds een beetje veiliger.”

Firefox Nightly

De Firefox Nightly-versie is de bèta versie van Firefox en wordt gebruikt om nieuwe functies te testen. Wanneer dit met succes wordt getest, kunnen gebruikers deze standaard als ingeschakeld zien in de Firefox 63-release. Met dit initiatief voegt Mozilla zich bij andere grote browser ontwikkelaars, waaronder Opera en Google, om zijn gebruikers te beschermen tegen kwaadwillende personen of groepen.