FTX Crypto Exchange
Exchange

FTX heeft bankrekeningen van Alameda gebruikt voor verwerking klantfondsen

De FTX-saga is nog niet over. Vrijwel om de dag worden nieuwe nieuwe onthullingen ontdekt over zijn wangedrag en de laatste verstevigt de heimelijke verstandhouding tussen de mislukte crypto-exchange en zijn zusterbedrijf Alameda Research.

Lastig om bankpartner te vinden

FTX vond het, net als veel andere crypto partijen, erg lastig om een bankpartner zover te krijgen om fiat-transacties te verwerken. Dit gezien het feit dat veel banken aarzelen om zich aan te sluiten bij crypto partijen vanwege een gebrek aan regelgevend toezicht. FTX overwon dit probleem door de bankrekeningen van het zusterbedrijf te gebruiken om transacties voor de crypto-exchange te verwerken.

Sam Bankman-Fried (SBF) bevestigde in een gesprek met Vox dat zijn voormalige crypto-exchange de bankrekeningen van Alameda gebruikte om stortingen van klanten over te maken. Sommige klanten werden naar verluidt gevraagd om hun deposito’s over te maken via Alameda, dat een bankpartnerschap had met fintech-bank Silvergate Capital.

Alameda had niet genoeg onderpand voor leningen

De botsing tussen Alameda en FTX over het fonds van de klanten werd op een later tijdstip één van de belangrijkste punten van exchange mislukking. SBF had beweerd dat FTX nooit met het geld van gebruikers gokte, maar dat ze het wel aan Alameda leende.

SBF heeft aangegeven dat hij in eerste instantie dacht dat Alameda genoeg onderpand had om de leningen te kunnen dekken. Diverse rapporten hebben echter iets anders gesuggereerd, want het grootste deel hiervan zat naar verluidt in de native FTX-token.

De beweringen van de voormalige CEO van de mislukte crypto-exchange met betrekking tot misbruik van geld van klanten varieerden van tijd tot tijd. Bankman-Fried beweerde eerst dat de beurs en Alameda onafhankelijke entiteiten waren en verzekerde later ook dat de fondsen van klanten veilig waren, om later zijn tweet over de claim te verwijderen.

Belang in kleine bank

FTX had hiernaast naar verluidt een belang in een kleine landelijke bank uit de Amerikaanse staat Washington, via Alameda. Destijds beweerden velen dat de investering in de landelijke bank was gedaan om de vereisten voor het verkrijgen van een bankvergunning te omzeilen. Of dit echter zo is, is momenteel nog onduidelijk en niet bevestigd.

Het is hiernaast ook niet precies bekend hoe groot de omvang is van het wangedrag bij het gebruik van Alameda’s bankrekeningen voor FTX-klantstortingen. Dit hangt namelijk af van de overeenkomst tussen de bank en Alameda. Silvergate heeft aangegeven dat ze geen commentaar geeft op klanten of hun activiteiten als een kwestie van stevig beleid.

Exchange nieuws

Coinbase lanceert mega advertentiecampagne tijdens NBA-play-offs
Crypto.com stelt lancering in Zuid-Korea uit na toezichtsproblemen
Filipijnse toezichthouder eist dat Apple en Google Binance uit hun app-stores halen
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?