Regulatie

G7-leiders geven richtlijnen voor digitale valuta’s van centrale banken

Financiële leiders van de G7 zijn het erover eens dat digitale valuta’s contant geld zullen aanvullen en niet nadelig zouden mogen zijn voor het monetaire systeem.


Digitale valuta’s van centrale bank mogen ‘geen kwaad doen’

De groep van zeven van de grootste economieën ter wereld heeft deze week de digitale valuta’s van de centrale bank besproken. De conclusie was dat de door de staat uitgegeven valuta’s aan zeer strenge normen moeten voldoen en de economie “geen kwaad mogen doen”.

De G7 kwam op 13 oktober in Washington bijeen om de kwestie van digitale valuta’s van centrale banken te bespreken. Ze onderschreven 13 openbare beleidsprincipes met betrekking tot de implementatie ervan.

De G7 bestaat uit Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, het VK en de VS. Deze groep heeft bepaald dat nieuw gelanceerde digitale valuta’s van de centrale bank het vermogen van de centrale bank om de financiële stabiliteit te handhaven “geen schade mogen toebrengen”. In een gezamenlijke verklaring zeiden de ministers van Financiën en de centrale bankiers van de G7 het volgende:

“Sterke internationale coördinatie en samenwerking op dit gebied helpt ervoor te zorgen dat innovatie in de publieke en private sector binnenlandse en grensoverschrijdende voordelen oplevert en tegelijkertijd veilig is voor gebruikers en het bredere financiële systeem.”

Het voegde eraan toe dat de digitale valuta’s contant geld zouden aanvullen en niet vervangen. Ze zouden kunnen fungeren als liquide, veilige afwikkelingsactiva naast het verankeren van bestaande betalingssystemen. Digitale valuta moeten energie-efficiënt zijn en volledig interoperabel op grensoverschrijdende basis, aldus de verklaring.

Leiders van de G7-landen bevestigden dat ze een gedeelde verantwoordelijkheid hadden om “schadelijke overloopeffecten op het internationale monetaire en financiële systeem” te minimaliseren.


Plannen voor digitale valuta’s in de G7

De uitgifte van een digitale valuta moet “gebaseerd zijn op langdurige publieke toezeggingen aan transparantie, de rechtsstaat en gezond economisch bestuur”, vervolgde de verklaring. Nog geen enkel G7-land heeft al een digitale valuta uitgegeven. Een aantal landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, doen wel actief onderzoek naar de technologie en economische effecten.

De VS is nog totaal niet overtuigd van het nut van een digitale valuta. De Federal Reserve blijft namelijk zeer sceptisch over digitale dollars. Economen zeggen echter dat Amerika dreigt technologisch en financieel achter te blijven als het een digitale dollar niet serieus gaat overwegen.

China loopt al ver voor op het peloton met zijn digitale yuan. Het laatste harde optreden tegen crypto zal waarschijnlijk deel uitmaken van zijn grootse plannen om de geldstromen van de centrale bank verder te bevorderen en te beheersen.