Blockchain-Technology
Regulatie

LBRY aangeklaagd voor token verkoop $11 miljoen

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (oftewel de SEC) heeft het gedecentraliseerde contentplatform LBRY aangeklaagd. Naar verluidt heeft het platform niet-geregistreerde securities verkocht en doet het dat nog.


Permanent verbod tokenverkoop LBRY

Dit blijkt uit nieuw gepubliceerde gerechtelijke documenten die naar verluidt gisteren ingediend zijn. Hieruit werd duidelijk dat het peer-to-peer (p2p) content distributienetwerk LBRY momenteel beschuldigd wordt voor de verkoop van niet geregistreerde effecten aan investeerders. Hiermee zou het platform inmiddels miljoenen Amerikaanse dollars aan omzet mee gegenereerd. Het platform zou dit sinds 2016 tot op heden gedaan hebben.

Harde eisen worden gelegd, waardoor het bedrijf failliet wordt verklaard mochten de eisen gehonoreerd worden. Zo streeft de effectentoezichthouder naar een permanent verbod tegen LBRY om nog meer tokens te verkopen. Hiernaast zouden onrechtmatig verkregen winsten nu plus rente terugbetaald moeten worden. Het is echter nog maar zeer de vraag of de rechter met deze harde eisen mee gaat, of dat er naar een mildere aanpak gekeken gaat worden.


LRBRY Credits

De effecten zouden worden verkocht in de vorm van LBRY Credits (ofwel LBC). Deze tokens zijn voornamelijk in het verleden aan investeerders meegedeeld. Destijds was het een manier om extra geld voor het bedrijf te werven, waarmee zij de verdere groei van het platform konden financieren.

Het gedecentraliseerde platform van LBRY is een open source protocol dat het voor gebruikers mogelijk maakt om inhoud te posten zonder zorgen voor vergelding. Volgens de SEC zijn deze LBC-tokens verkocht voor de Amerikaanse dollars en enkele andere niet-monetaire bijdragen.

Het netwerk heeft inmiddels hulp ingeroepen van de crypto-gemeenschap en hun gebruikers via Twitter door te beweren dat de gehele industrie in de Verenigde Staten (VS) gevaar loopt. Tegelijkertijd geeft het bedrijf aan dat kredieten niet hetzelfde zijn als effecten.


Gebruik 40 miljoen LBC-tokens mogelijk onrechtmatig

De Amerikaanse SEC beweert dat het contentplatform de indruk wekte dat het winst kon maken, toen het dit nog helemaal niet kon. Dit door een tweet van de crypto-advocaat ‘Grant Gulovsen’ en de beweringen dat LBRY een leverancier ingeschakeld heeft om 40 miljoen LBC-tokens uit zijn institutionele fonds te gebruiken. Hierdoor kon opgetreden worden als market maker. Deze market maker zou vervolgens gefungeerd hebben als tussenpersoon, om LBC-tokens regelmatig en doorlopend te verhandelen tegen de op dat moment geldende marktprijzen. Dit mag niet volgens de SEC, en mocht dit echt zo zijn, dan zou hier voor mogelijk bestraft kunnen worden.

De Amerikaanse SEC heeft sinds de eerste publieke muntaanbieding (ICO) in 2017 vaker hard opgetreden tegen crypto- en blockchain bedrijven. Alhoewel door deze crypto- en blockchain bedrijven beweert wordt dat zij buiten de Amerikaanse effectenwetgeving opereren, heeft de Amerikaanse SEC wel beperkingen opgelegd voor deze bedrijven. De Amerikaanse SEC wil mogelijk kwetsbare investeerders beschermen voor mogelijke risico’s die hieraan verbonden zijn, waardoor het nu hard optreedt. Het is echter aan de rechter om te bepalen wat er precies verkeerd gegaan is en als dat het geval is, hoe dat dan bestraft zal gaan worden. Het is op dit moment dan nog niet bekend wat het oordeel exact zal gaan zijn.