Duitsland Vlag Crypto Markt
Regulatie

Geen heffing van belasting in Duitsland op digitale valuta’s die 1 jaar vastgehouden worden

Duitsland staat al wat langer bekend als vriendelijk tegenover digitale valuta’s. Nu wil het land zijn positie hierin gaan versterken. Het Duitse Ministerie van Financiën (BMF) heeft namelijk zijn eerste nieuwe en uitgebreide richtlijnen vrijgegeven over de behandeling van digitale valuta in de inkomstenbelasting.

Belastingwetten worden aangepast

Om digitale valuta binnen de Duitse wet te integreren, worden nu enkele wetten aangepast en ook nieuwe wetten toegevoegd. Enkele wetten, waaronder de bepaling dat Duitsland geen vermogenswinstbelasting zal heffen op de verkoop van cryptocurrencies die een jaar of langer vastgehouden worden, wordt aangehouden. Dit wordt benadrukt in een verklaring afkomstig van de Duitse parlementaire staatssecretaris genaamd Katja Hessel.

Hessel gaf aan dat de laatst benoemde wet nog steeds van toepassing is, zelfs wanneer de digitale activa worden gestaked worden om beloningen mee te verdienen. Na een jaar na aankoop van cryptocurrencies als Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH), worden deze nu voor particulieren belastingvrij.

Ten opzichte van het vorige belastingbeleid dat inhield dat ingezette digitale valuta pas na tien jaar bezit belastingvrij zijn, is dit nu een aanzienlijke wijziging. De rest van het 24-pagina’s tellende document dat de BMF publiceerde, definieerde en behandelde andere belastingvragen over digitale valuta en schetste een routekaart voor een voortdurende dialoog.

Ondersteunen van digitale valuta-industrie

De nieuwe regering van Duitsland heeft eerder een aantal toezeggingen gedaan om de digitale valuta-industrie beter te ondersteunen. Deze toezeggingen lijken ze nu dan door te zetten. In het manifest van het nieuwe regime wordt vermeld dat het de Duitse economie terug wil brengen naar het niveau van voor de pandemie met behulp van innovatief beleid, waaronder digitalisering.

Het land dat tevens de grootste economie van Europa kent, verwacht een aanzienlijke toestroom van investeringen in digitale valuta’s. Onlangs heeft het land hierdoor een ‘Fund Location Act’ goedgekeurd, die institutionele beleggers in staat stelt om tot maximaal 5% van hun bezit toe te wijzen aan Bitcoin of andere cryptocurrencies.

Volgens Duitsland zal de verordening helpen om vertrouwen in digitale valuta op te bouwen en deze op de internationale markten meer mainstream te maken. De inzet van het land heeft lof gekregen van bedrijven en waarnemers in de industrie. Volgens sommigen is Duitsland inmiddels vriendelijker tegenover cryptocurrencies dan Singapore. Anderen vinden dit nog niet, maar het laat wel zien dat Duitsland grote stappen maakt om dit te worden.

Regulatie nieuws

Uitstel van hoorzitting borgtochtaanvraag Binance-directeur in Nigeria
Coinbase juridisch hoofd verdedigt Tornado Cash in Amerikaanse rechtszaak
Snowden waarschuwt: NSA kan het internet volledig overnemen!
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Bitcoin koers kan dalen naar $42.000 na de BTC Halving
Wat veroorzaakt de crash van de Bitcoin koers?