Ethereum (ETH)
Ethereum

Gemiddelde gasprijs van Ethereum op laagste punt sinds 2020

Het netwerk van Ethereum (ETH) heeft al langere tijd te kampen met extreem hoge transactiekosten of gaskosten die nodig zijn om een transactie te voltooien. Nu hebben deze kosten een duikvlucht genomen.

Enorme stijging in gaskosten

De gemiddelde transactiekosten zijn op het netwerk van Ethereum gedaald tot 0,0015 ETH per transactie, of ongeveer €1,51. Sinds december van 2020 zijn de gaskosten niet op zo’n laag niveau geweest.

Een belangrijke reden voor de stijging van gaskosten op het ETH-netwerk is de enorme populariteit van NFT’s en gedecentraliseerde financiën (DeFi). Ook een destijds veelbelovende bullmarkt trok extra investeerders aan, wat gedeeltelijk de gaskosten verhoogd hebben.

Deze kosten werden aanzienlijk verhoogd, want tussen januari van 2021 en mei 2022 was de gemiddelde gasvergoeding op het Ethereum-netwerk ongeveer €39, wat blijkt uit data afkomstig van BitInfoCharts.

Verlagen van de gaskosten

Dat deze gaskosten nu lager liggen, lijkt gedeeltelijk afhankelijk te zijn van een daling in het dagelijkse aantal van NFT-verkopen. Dit aantal ligt nu namelijk op het laagste punt van het jaar. Het NFT-ecosysteem boekte zijn slechtste prestatie van het jaar in juni toen het totale aantal dagelijkse verkopen daalde tot ongeveer 19.000 met een geschatte waarde van €13,2 miljoen.

De mede-oprichter van Ethereum, VItalik Buterin, maakte in november van 2021 een voorstel om de gaskosten te verminderen en om de ongekende druk op het netwerk af te laten nemen. Zo had hij een kortetermijnoplossing voorgesteld om de rollup-kosten te verlagen door een calldata-limiet per blok in te voeren. Deze kosten lijken nu weer op laag niveau te zitten. Het is echter niet bekend hoelang deze kosten hier blijven hangen.

Ethereum nieuws

SEC zal naar verwachting spot Ethereum-ETF’s in mei afwijzen
Crypto-whales kopen massaal Ethereum en XRP
Ethereum op weg naar een absolute recordwinst in 2024
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?