Hack Nieuws

Gevangenisstraf voor Amerikaans-Canadese staatsburger na crypto-hack

Een Amerikaans-Canadese staatsburger, Ghaleb Alaumary, heeft miljoenen dollars witgewassen voor Noord-Korea. Dit heeft hij onder andere gedaan door het geld om te wisselen voor cryptocurrencies. Hier is Alaumary nu voor berecht met een gevangenisstraf.


Gevangenisstraf en geld terugbetalen

De man zou voor Noord-Koreaanse militaire hackers geld hebben witgewassen. Hier krijgt hij nu 11 jaar gevangenisstraf voor. Ook moet hij van de Amerikaanse federale rechtbank $30 miljoen gaan terugbetalen.

Noord-Korea zou eerder al aangeklaagd zijn voor diverse pogingen om in totaal ruim $1.3 miljard te stelen, waaronder meer dan $100 miljoen aan diefstallen op crypto gerelateerde bedrijven.

Ghaleb Alaumary, die gevestigd is in Ontario (VS), is in 2020 schuldig gepleit aan samenzwering om in 2018 geld wit te wassen voor de Noord-Koreanen. De hackers wisten destijds met succes de fraudepreventiemechanismen te omzeilen, zodat ze de saldi konden wijzigen en de opnamelimieten zelf konden verhogen. Naar verluidt hebben de hackers circa $6,1 miljoen buitgemaakt van de Pakistaanse Handelsbank.


Niet alleen Noord-Korea als klant

De hacker had echter niet alleen maar Noord-Korea als klant. Hij zou inmiddels ook al schuldig gepleit zijn aan fraude voor het verzenden van meerdere e-mails, waarin hij zich voordeed als een vertegenwoordiger van een bouwbedrijf. Ze zouden naar verluidt op zoek zijn naar een betaling van een Canadese universiteit. De universiteit stuurde hem uiteindelijk circa $9.4 miljoen. Ook waren meerdere banken en sportclubs slachtoffer geworden van de acties van de hacker. Op deze manier wist hij in zijn totaliteit een enorm bedrag binnen te halen. In het persbericht van het Ministerie van Justitie werd onder andere het volgende over de zaak gezegd:

“Toen het onrechtmatig verkregen geld eenmaal op rekeningen stond die hij beheerde, heeft Alaumary het geld verder witgewassen door middel van overboekingen, geldopnames en door het geld in te wisselen voor cryptocurrency. Deze beklaagde fungeerde als een integraal kanaal in een netwerk van cybercriminelen die samen tientallen miljoenen dollars hebben overgeheveld van meerdere entiteiten en instellingen over de hele wereld. Alaumary heeft geld witgewassen voor een schurkenstaat en enkele van ’s werelds ergste cybercriminelen, en hij leidde een team van mede-samenzweerders die hielpen de zakken en digitale portemonnees van dieven te vullen.”

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten