Regulatie Nieuws

Ghana verkent offline transacties voor hun aanstaande CBDC

Naar verluidt werkt Ghana aan de ontwikkeling van offline mogelijkheden voor hun toekomstige CBDC, een digitale valuta van de centrale bank. Dit in een poging om het gebruik ervan in vrijwel ieder segment van de Ghanese samenleving te promoten.


Offline-functionaliteit in Ghana

Dit blijkt uit een rapport afkomstig van Bloomberg. Hieruit blijkt dat wame Oppong, hoofd van fintech en innovatie bij de Bank of Ghana (BoG), onthuld heeft dat de digitale valuta van het land met de naam ‘e-cedi’ offline transacties zal gaan ondersteunen. Dit zei Oppong gedurende het Ghana Economic Forum van afgelopen maandag.

De offline-functionaliteit wordt in Ghana naar verwachting erg gewaardeerd. Dit komt vanwege een aanzienlijk deel van het land geen betrouwbare toegang hebben tot elektriciteit of het internet. Uit een onderzoek van de Wereldbank in 2019 blijkt dat ongeveer 84% van de Ghanezen een stabiele toegang tot elektriciteit had, terwijl slechts 53% een internetverbinding had. Een offline-functionaliteit lijkt hierdoor een logische stap. Oppong zei het volgende:

“De e-cedi zou door middel van enkele smartcards ook in een offline omgeving kunnen worden gebruikt.”


Smartcard en lokale acceptatie crypto’s

Zo’n smarcard is in feite een plastic kaart ter grootte van een creditcard. Hier is vervolgens een chip ingezet, waarmee de betreffende gebruiker transacties kan uitvoeren met een vooraf geladen saldo. Eerder heeft Oxfam een soortgelijk systeem uitgeprobeerd om betalingen te vergemakkelijken met behulp van de gedecentraliseerde stablecoin Dai om hulp te bieden bij milieurampen.

De lokale acceptatie van gedecentraliseerde cryptocurrencies lijkt ook toe te nemen. Het analysebedrijf genaamd Chainalysis heeft inmiddels gemeld dat de cryptocurrency-markt in Afrika sinds 2020 met meer dan 1.200% is gegroeid sinds een maand eerder. Het is op dit moment nog niet bekend of deze trend zich lang voort blijft zetten, of dat deze slechts voor korte duur is. Toch zijn het erg positieve cijfers.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten