Crypto Regulation
Regulatie

Gibraltar komt met nieuwe regulering van virtuele activa om marktmisbruik tegen te gaan

Gibraltar heeft naar verluidt een nieuw regelgevingspakket ingevoerd voor dienstverleners op het gebied van gedistribueerde grootboektechnologie (DLT). De nieuwe wet gaat dieper in op de verantwoordelijkheden van cryptobedrijven met betrekking tot bedreigingen van marktmanipulatie en handel met voorkennis.

DLT-aanbieders krijgen meer werk

De nieuwe wet is opgesteld door een speciale werkgroep waarin zowel overheidsfunctionarissen als crypto-deskundigen een zitting hebben en stelt operationele richtlijnen vast om marktmisbruik tegen te gaan.

Er wordt nu van DLT-aanbieders verwacht dat zij de beweging van aanzienlijke virtuele activabezit in de gaten houden. Ook wordt verwacht dat ze informatie publiceren die gericht kan zijn op het genereren van valse of misleidende marktsignalen, en onderzoeken of op algoritmische systemen gebaseerde systemen worden gebruikt om misleidende gegevens over transactievolumes te genereren.

Handel met voorkennis voorkomen

Hiernaast wil de regering met de nieuwe wet ook dat cryptobedrijven handelsactiviteiten met voorkennis zoeken en proberen te voorkomen. Zij moeten tevens het publiek zo snel mogelijk informeren over relevante informatie. De nieuw voorgestelde handelsnormen omvatten tevens het nemen van maatregelen om de liquiditeitsverschaffers en het vermogen van marktmakers om de activaprijzen aanzienlijk te wijzigen minder te maken.

De Minister van Digitale en Financiële Diensten van Gibraltar, Albert Isola, zei hetzelfde omtrent de nieuwe regelgeving:

“De introductie van het 10e Principe, met een aanzienlijke inbreng van de industrie, zal ons regelgevingskader verder ontwikkelen. Het biedt bedrijven met toestemming duidelijke richtlijnen over de normen die van hen worden vereist en biedt tevens consumenten- en rechtsbescherming.”

Gibraltar heeft een kleine bevolking van zo’n 34.000 mensen. In de afgelopen jaren kwam het Britse overzees gebied naar voren als een gunstige en aantrekkelijke locatie voor crypto. Dit heeft er onder andere voor gezorgd dat de crypto-exchange Huobi zijn spothandelsactiviteiten verplaatst heeft naar zijn in Gibraltar gevestigde gelieerde onderneming.

Regulatie nieuws

Binance-oprichter CZ krijgt mogelijk tot 36 maanden gevangenisstraf voor witwassen
SEC eist miljarden van Terraform Labs en Do Kwon na fraudezaak
Ripple gaat in beroep en wil $10 miljoen boete betalen aan de SEC
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?