Phishing Attack
Hack

Grootschalige Phishing-aanval via Patreon Treft Crypto-gebruikers

Sociale mediagebruikers zijn in hoogste staat van alertheid gebracht na meldingen van een geraffineerde phishing-aanval gericht op crypto-liefhebbers. Het contentmakerplatform Patreon lijkt het ongewilde medium voor deze frauduleuze activiteiten. Gebruikers van platforms zoals X en Reddit rapporteren dat hun e-mailadressen, oorspronkelijk geregistreerd bij Patreon, misbruikt worden voor het ontvangen van bedrieglijke e-mails, die verband houden met nep-cryptoprojecten.

Probleem geïdentificeerd en aangepakt

De eerste signalen van deze phishing-operatie kwamen aan het licht op 23 januari, toen verscheidene gebruikers meldden misleidende e-mails te hebben ontvangen. Deze e-mails promoten nep-airdrop-evenementen, zogenaamd afkomstig van Patreon-contentmakers, die bekende cryptoprojecten zoals Chainlink, Solana, Manta Network en Sui nabootsen.

Op 25 januari bevestigde Patreon Support via een bericht op platform X dat er een probleem was geïdentificeerd en aangepakt. Dit probleem betrof de e-mailverificatie en een specifieke fout in de opvolging van een crypto-account dat zich voordeed als een Patreon-maker. De betrokken accounts zijn inmiddels benaderd en geïnformeerd over de situatie.

Toegang krijgen tot wallets van nietsvermoedende gebruikers

Een uitgelekte e-mail, vermoedelijk verstuurd door Patreon zelf, geeft meer inzicht in de kwestie. Het schetst hoe de frauduleuze e-mails deel uitmaken van een weloverwogen poging om toegang te verkrijgen tot de crypto-wallets van nietsvermoedende gebruikers. Patreon benadrukt dat het probleem nu onder controle is.

Desondanks melden sommige gebruikers op X dat ze de afgelopen vier dagen nog steeds phishing-e-mails ontvangen. Een Reddit-gebruiker, bekend als u/PhaseEquivalent3529, deelde in een bericht dat hij die dag al zes verdachte Patreon-e-mails had verwijderd, alle gerelateerd aan het Manta-airdrop-evenement.

Meer dan 324.000 crypto-gebruikers slachtoffer in 2023

Blockchain-beveiligingsplatform Scam Sniffer onthult dat in 2023 alleen al meer dan 324.000 crypto-gebruikers het slachtoffer werden van phishing-fraude, resulterend in een geschat verlies van $295 miljoen. Deze cijfers benadrukken de significante impact van dergelijke aanvallen in de Web3-ruimte, met name met betrekking tot toekomstige airdrop-rechten.

Een lichtpuntje is dat recente proactieve acties van blockchain-gebruikers hebben geleid tot een aanzienlijke vermindering van zowel het aantal verloren activa als het aantal slachtoffers van deze aanvallen. Gecoördineerde inspanningen van zowel overheidsinstanties als blockchain-beveiligingsbedrijven leggen een steeds zwaardere druk op black-hat-hackers, waardoor er een klimaat van angst en bezorgdheid onder deze cybercriminelen ontstaat.

Hack nieuws

Hacker begint met verplaatsen van miljoenen na inactief jaar
Pike DeFi Protocol komt met verklaring na exploit van $1,6 miljoen
Record-lage cryptoverliezen in April, ondanks enkele grote hacks
Meer nieuws

Meest gelezen

Cathie Wood: 6 Ethereum is genoeg om miljonair te worden
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
Bitcoin koers valt onder de $60.000 – wat is er aan de hand?