Russische Sberbank
Regulatie

Grootste bank van Rusland begint met door goud gedekte financiële assets

De grootste bank van Rusland is begonnen met het uitgeven van door goud gedekte digitale assets. Volgens Sber (voormalig Sberbank) zijn assets als deze een fantastisch alternatief voor de Amerikaanse dollar, die in rap tempo aan populariteit inboet bij landen als Rusland en China.

De eerste uitgifte

Op 26 december publiceerde Sber het nieuws over de uitgifte van de eerste ronde van door goud gedekte tokens. Solfer, een verkoper en fabrikant van edelmetalen is als eerste investeerder op de lijst gekomen. Volgens het document zal de bank in totaal 150.000 tokens uitgeven deze ronde. Ze zijn tot en met 30 juli 2023 beschikbaar voor de initiële verkoop, zolang de voorraad strekt uiteraard.

Het is alleen niet duidelijk of het gaat om tokens die gedekt zijn door fysiek goud of een soort derivaten die gekoppeld zijn aan de goudprijs. Op basis van de documentatie lijkt dat laatste het geval. Het document waarschuwt namelijk ook voor de “hoge risico’s” voor investeerders, waaronder het risico dat de bank niet meer liquide is. Mede om die reden lijkt het erop dat het om derivaten gaat en niet om tokens die gedekt zijn door fysiek goud.

Alternatief voor traditionele investeringen

Alexander Vedyakhin, een bestuurder van de bank, claimt dat dit soort digitale tokens een alternatief vormen voor traditionele investeringen. De bestuurder van Sber verwacht een hoge mate van interesse voor de tokens. “We verwachten dat het aantal corporate klanten op ons platform in rap tempo zal toenemen en hebben plannen om de productlijn verder uit te breiden”, aldus Vedyakhin.

Vooralsnog is er niets bekend over eventuele plannen met Bitcoin voor de bank. Overigens zullen deze digitale tokens van Sber niet snel als betaalmiddel fungeren. In juli 2022 ondertekende president Vladimir Putin namelijk nog een wetsvoorstel, waarin het verboden is om digitale assets als betaalmiddel in te zetten.

Het wordt wel interessant om de ontwikkelingen in het land te volgen, want ze zijn duidelijk op zoek naar alternatieven voor de Amerikaanse dollar. Er bestaat wel degelijk een kans dat Bitcoin de komende jaren een groeiende rol speelt in Rusland. Zeker op het gebied van de internationale handel, omdat Rusland last heeft van de sancties binnen het traditionele betaalsysteem.

Regulatie nieuws

Experts bezorgd na verlies van Ripple in rechtszaak tegen SEC
Arrestatie in Nederland voor fraude met crypto-gokplatform ZKasino
Crypto koersen stijgen na besluit Fed om rentetarieven ongewijzigd te laten
Meer nieuws

Meest gelezen

Cathie Wood: 6 Ethereum is genoeg om miljonair te worden
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
JPMorgan slaat alarm: Grote zorgen over toekomst cryptomarkt