Bitcoin

Grote Anti-Bitcoin-protesten op onafhankelijkheidsdag El Salvador

Duizenden mensen gingen de straten van de hoofdstad van El Salvador op om te protesteren tegen de Bitcoin-wet.


Protesten tegen de nieuwe wet

De protesten in El Salvador zijn woensdag geëscaleerd, op de onafhankelijkheidsdag van het land. De lokale pers berichtte over de woede van burgers over de nieuwe Bitcoin-wet van het land.

Demonstranten hebben een Bitcoin-geldautomaat in de hoofdstad San Salvador in brand gestoken. Sommigen gingen de straat op met borden met de tekst “We willen geen Bitcoin” en “Nee tegen dictatuur”. Op 7 september maakte El Salvador Bitcoin een wettig betaalmiddel in het land. Het is het eerste land dat dit heeft gedaan.

De president van het land, Nayib Bukele, bekritiseerde de burgers op Twitter die spullen kapot maakten. Ook haalde hij uit naar de pers.

Sinds juli en augustus zijn er protesten tegen de actie; het geesteskind van president Bukele. Woensdag waren de protesten echter het hevigst. Er waren duizenden burgers die volgens lokale media de straat op gingen.


Kritiek op de president

Salvadoranen protesteren niet alleen tegen de Bitcoin-wet, maar ook tegen president Bukele zelf. Volgens sommigen heeft hij de rechtbanken van het land verzwakt en te veel macht naar zichzelf toe getrokken. Hoewel Bukele het eerder goed deed in opiniepeilingen krijgt hij nu steeds meer kritiek op het vermeende autoritarisme.

De Bitcoin-wet, die in juni door Bukele is aangekondigd en kort daarna door het land is aangenomen, betekent dat bedrijven betaling in Bitcoin moeten accepteren als ze over de technologie beschikken. Burgers zijn niet verplicht om de token te gebruiken, maar worden aangemoedigd om dit te doen. Degenen die zich aanmelden om de officiële cryptowallet van de overheid, Chivo, te gebruiken, worden beloond met $30 in Bitcoin. Chivo heeft echter technische problemen gehad sinds Bitcoin een wettig betaalmiddel werd in het land.

Investeringsbanken zoals JP Morgan, Amerikaanse functionarissen en zelfs de Wereldbank hebben kritiek geuit op de Bitcoin-wet van El Salvador. Zij beweren dat deze moeilijk te implementeren zou zijn. De protesten van vandaag zijn het bewijs dat ze misschien gelijk hebben.

Bitcoin nieuws

Jack Mallers: ‘Bitcoin koers op weg naar $1 miljoen’
Fondsbeheerder: ‘Hoge inflatie gaat Bitcoin naar $200.000 brengen’
Morgan Creek Capital: Boomers gaan $300 miljard in Bitcoin investeren
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?