ethereum
Ethereum

Grote bedrijven domineren het Ethereum validatie proces na de Merge

De upgrade naar Proof-of-Stake van het grote Ethereum maakt het netwerk mogelijk kwetsbaar voor overheidsinterventie en censuur, zo oordeelt een onderzoeker van Merkle Science. In gesprek met Cointelegraph laat Coby Morgan zijn licht schijnen op enkele risico’s die volgens hem aan de Merge verbonden zijn.

Centralisatie van stakers

Het kost 32 Ethereum tokens om als individuele validator actief te worden in het nieuwe Proof-of-Stake netwerk. Voor veel mensen is dat teveel geld en dat zorgt ervoor dat bedrijven als Lido Finance, Binance, Coinbase en Kraken veel Ethereum in beheer krijgen. Op het moment van schrijven betaal je voor 32 Ethereum ongeveer 45.000 dollar. Het is dan ook geen verrassing dat ruim 60 procent van de totale stake in handen is van Lido Finance, Coinbase, Kraken en Binance.

Coby Morgan zegt dat deze gecentraliseerde partijen in principe altijd moeten luisteren naar de overheid. Als deze nodes bijvoorbeeld een lijst met gesanctioneerde adressen krijgen, dan is de kans groot dat ze die adressen vanaf dat moment negeren. Doen ze dat? Dan is er een mogelijkheid dat ze ‘geslashed’ (gestraft) worden door de rest van het netwerk en een deel van hun stake verliezen. Het probleem is dat deze gecentraliseerde partijen staken namens het volk.

Vitalik Buterin ziet geen grote problemen

Hoewel Vitalik Buterin erkent dat het geen goede zaak is dat partijen als Lido Finance en Coinbase samen ruim 60 procent van de stake in handen hebben, is er volgens het brein achter Etehreum weinig serieus aan de hand. Ten eerste moeten we nog maar zien in hoeverre overheden zich gaan bemoeien met de Ethereum blockchain. Ten tweede worden transacties van gesanctioneerde adressen uiteindelijk wel opgepakt, als 60 procent van het netwerk ze negeert, dan duurt het simpelweg iets langer.

Er zijn echter influencers die zich meer zorgen maken over de toekomst van het platform. Sassal.eth is daar een voorbeeld van. “Ik wil hier heel duidelijk over zijn: Als de Ethereum basislaag eindigt met een situatie van permanente censuur, dan is het project wat mij betreft gefaald en ga ik andere dingen doen”, aldus Sassal via Twitter.

Ethereum nieuws

Macro-guru: Ethereum en Solana gaan richting de ‘bananen-zone’
SEC zal naar verwachting spot Ethereum-ETF’s in mei afwijzen
Crypto-whales kopen massaal Ethereum en XRP
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?