XRP Hack
Hack

Grote hack treft persoonlijke accounts van XRP mede-oprichter Chris Larsen

Op 31 januari werd bekend dat de persoonlijke accounts van Chris Larsen, medeoprichter en uitvoerend voorzitter van het blockchainbedrijf Ripple, het doelwit zijn geweest van hackers. De eerste melding van de cyberaanval kwam van crypto-analist “ZachXBT”. Aanvankelijk werd gevreesd dat Ripple zelf gehackt was, maar later bleek dat enkel persoonlijke accounts van Larsen waren gecompromitteerd.

Ongeoorloofde toegang tot meerdere XRP-accounts

In een verklaring zei Larsen: “Gisteren was er ongeoorloofde toegang tot een paar van mijn persoonlijke XRP-accounts (niet gelieerd aan @Ripple) – we konden het probleem snel identificeren en crypto-exchanges instrueren om de betrokken adressen te bevriezen. De politie is inmiddels ingeschakeld.”

Alhoewel Larsen geen exacte cijfers heeft bevestigd, schat crypto-analist ZachXBT dat de hackers maar liefst 213 miljoen XRP hebben buitgemaakt, met een geschatte waarde van ongeveer $112,5 miljoen ten tijde van de hack. Het lijkt erop dat de criminelen de gestolen XRP naar verschillende adressen hebben overgeheveld en pogingen deden om deze middelen wit te wassen via ten minste 8 verschillende crypto-exchanges.

Rekeningen gerelateerd aan diefstal zijn bevroren

Dankzij de snelle actie van Larsen en de betrokkenheid van wetshandhavingsinstanties, zijn rekeningen gerelateerd aan de diefstal momenteel bevroren. Het is nog onduidelijk of de bevroren fondsen volledig veiliggesteld kunnen worden.

Het nieuws over de hack zorgde voor onrust op de cryptomarkt. De prijs van XRP, de cryptocurrency van Ripple, daalde kort na de bekendmaking van het nieuws met ongeveer $0,01, maar stabiliseerde zich snel weer. Een uur na de eerste melding was de prijs nagenoeg terug op het oorspronkelijke niveau.

Dit incident, dat mogelijk één van de grootste crypto-gerelateerde hacks van 2024 is, heeft de beveiliging van digitale activa weer onder de aandacht gebracht. Hoewel de Ripple-accounts zelf niet getroffen lijken te zijn, wat de veiligheid van de fondsen van XRP-houders suggereert, benadrukt het de voortdurende dreigingen in de digitale financiële wereld.

Hack nieuws

Hacker begint met verplaatsen van miljoenen na inactief jaar
Pike DeFi Protocol komt met verklaring na exploit van $1,6 miljoen
Record-lage cryptoverliezen in April, ondanks enkele grote hacks
Meer nieuws

Meest gelezen

Cathie Wood: 6 Ethereum is genoeg om miljonair te worden
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
Bitcoin koers valt onder de $60.000 – wat is er aan de hand?