hacker
Hack

Hackers verkopen datastelende malware als maandelijkse service

Er is een nieuw soort trojan-malware op te markt gekomen. Deze malware wint geld voor cybercriminelen, omdat het gevoelige informatie steelt van slachtoffers. Hierbij is te denken aan creditcardgegevens, cryptocurrency-wallets en e-mailgegevens.


Raccoon Stealer

De malware heeft de naam ‘Raccoon Stealer’ gekregen en is eerder dit jaar verschenen. Sinds de lancering heeft de malware honderdduizenden Windows-apparaten weten te besmetten.

Hierdoor wist de malware in korte tijd flink aan populariteit te winnen. Het lijkt er hiermee op dat de opwaartse trend van het verspreiden van malware doorgaat.


Goedkope service

De malware is te verkrijgen via een relatief goedkope service van circa $200 per maand. Naar verluidt is de malware afkomstig uit Rusland. Vermoedelijk zit hier zelfs een 24/7 support bij voor gemeenschapvragen of opmerkingen.


Phishingaanvallen

Nadat onderzoekers hier naar hebben gekeken, blijkt dat de Raccoon-malware vaak wordt gebruikt in combinatie met phishingaanvallen. Hierdoor wordt er op een relatief simpele wijze misbruik gemaakt van kwetsbaarheden in software en kan de malware worden geïnstalleerd.

Als de malware eenmaal is geïnstalleerd, krijgt de aanvaller toegang tot schermafbeeldingen, creditcardinformatie, cryptocurrency-wallets, e-mails en meer van het betreffende slachtoffer. Pas hier dus goed mee op.