Bitcoin, ethereum, BTC, ETH
Bitcoin, Ethereum

Handelaren maken zich zorgen over liquiditeit Bitcoin en Ethereum

De liquiditeitsomstandigheden binnen de markten voor Bitcoin en Ethereum blijven verslechteren. Op dit moment is de situatie zelfs alarmerender dan drie maanden geleden, wat maakt dat handelaren zich op dit moment zorgen maken over koersschommelingen. Maar wat betekent het eigenlijk als de liquiditeit verslechtert?

Wat is liquiditeit?

Als we in de financiële wereld spreken van “de liquiditeit” dan gaat het over het vermogen van de markt om grote koop- en verkooporder te absorberen. De meest gebruikte metriek voor het meten van de liquiditeitsomstandigheden is 2 procent van de diepte van de markt. Hierbij pak je een collectie van koop- en verkooporders die binnen 2 procent van de mid-prijs of het gemiddelde van de biedingen.

Hoe significanter de diepte is, hoe meer liquide een asset. Als een asset enorm liquide is, dan is het in principe heel lastig om de koers zomaar in beweging te brengen. Een hogere liquiditeit wordt over het algemeen gezien als een belangrijke voorwaarde voor grote jongens en meisjes om in de asset in kwestie te handelen.

Als er praktisch geen liquiditeit is, dan is het voor de grotere investeerders te gevaarlijk om in te stappen. Er kan dan een moment komen dat zij willen verkopen en dat het niet mogelijk is om uit de asset te stappen, zonder daarbij gigantische schade op te lopen.

Laagste sinds mei 2022

Als we naar de data van het in Parijs gevestigde Kaiko kijken, dan zien we op dit moment dat de marktdiepte voor Bitcoin tegenover USDT op 15 gecentraliseerde beursplatformen is teruggevallen naar 6.800 Bitcoin. Dat is het laagste niveau van liquiditeit sinds mei 2022, het moment dat Terra implodeerde. Met die score ligt de liquiditeit op dit moment dus ook onder het niveau van na het omvallen van FTX.

eth, btc liquiditeit

In oktober lag de liquiditeit van Bitcoin nog boven de 15.000 BTC. Wat dat betreft is deze dus meer dan gehalveerd. Ook de liquiditeit van Ethereum is meer dan gehalveerd vanaf het hoogtepunt van 57.000 in oktober. “Een dunne liquiditeit betekent dat er meer drastische koersbewegingen mogelijk zijn, met name bij altcoins”, aldus Matthe Dibb van Astronaut Capital.

Bitcoin nieuws

Bitcoin Runes verzamelen meer dan 2.500 BTC aan transactiekosten in 2 maanden
Dit is waarom deze week cruciaal wordt voor de Bitcoin koers
PlanB vergelijkt saaie Bitcoin koers met 2020, ‘mensen worden ongeduldig’
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken