Hashrate Ethereum netwerk bereikt hoogste punt in 20 maanden

De hashrate van Ethereum is onlangs gestegen naar het hoogste punt in 20 maanden tijd.


Hashrate stijgt naar het niveau van 2018

Nieuwe gegevens van Glassnode en Etherscan laten zien dat de hashrate van Ethereum is gestegen tot haar hoogste punt in 20 maanden tijd. Dit heeft ertoe geleid dat optimistische handelaren suggereren dat de Ethereum prijs in 2020 zal blijven stijgen.

De explosieve toename van de hashrate lijkt sterk te worden beïnvloed door de snelgroeiende Decentralized Finance (DeFi) -sector. De hashrate schommelt rond de 201.000.000 GH/s. Dat niveau is sinds 2018 niet meer gezien.

ETH netwerk hashrate stijgt naar het niveau van 2018 – Bron: Etherscan.io

In de afgelopen weken is de vraag naar Ether tokens merkbaar gestegen. Sinds half juni begon een toenemend aantal gebruikers DeFi-platforms te gebruiken, hierdoor raakte het Ethereum netwerk echter verstopt.

Transactiekosten beginnen recordhoogtes te naderen als gevolg van de plotselinge piek in transacties en toegenomen activiteiten op DeFi-platforms en Uniswap.


Is een hogere hashrate goed of slecht voor Ethereum?

De stijgende hashrate, Ethereum prijs en stijgende vergoedingen geven aan dat de gebruikersactiviteit toeneemt. Hoewel het momentum van Ethereum voornamelijk werd aangewakkerd door de DeFi-sector, laten de gegevens zien dat Ethereum in de basis is versterkt.

De hashrate van Ethereum is ook toegenomen vanwege stijgende inkomsten uit vergoedingen van miners. Wanneer het netwerk verstopt is, concurreren gebruikers doorgaans met elkaar door hogere ‘gaskosten’ ofwel transactiekosten in rekening te brengen.

De concurrentie op de markt leidt soms tot hogere vergoedingen, vooral wanneer de interesse in DeFi stijgt. Hierdoor stijgen ook de inkomsten uit miners. Een toename van de inkomsten zou dan meer miners dwingen om op Ethereum te minen, wat zou leiden tot een toename van de hashrate.

Onderzoekers van Glassnode legden uit dat de inkomsten van miners uit Ethereum vergoedingen onlangs een recordhoogte bereikten met 18%. Ze zeiden het volgende:

“De inkomsten van miners uit vergoedingen op Ethereum zijn de afgelopen twee maanden enorm gestegen. Ze bereikten een recordhoogte van ongeveer 18% (30d voortschrijdend gemiddelde). Omgekeerd heeft dit de Fee Ratio Multiple (FRM) naar dieptepunten gebracht die nog nooit eerder op Ethereum waren gezien. De FRM, gemaakt door Teo Leibowitz, wordt gedefinieerd als de verhouding tussen de totale inkomsten uit miners en de transactiekosten. Het geeft aan hoe veilig het is zodra blokbeloningen verdwijnen.”

Miner vergoedingen en FRM – Bron: Glassnode

Ethervergoedingen overtreffen Bitcoin

In de afgelopen weken zorgden de hype rond Uniswap en nieuwe DeFi-protocollen, zoals Yam Finance, ervoor dat de vergoedingen op Ethereum hoger waren dan Bitcoin. Cryptowatch, een aanbieder van marktgegevens van zei:

“On-chain transactiekosten op Ethereum blijven Bitcoin overtreffen. Het verschil is nu tot $1 miljoen per dag.”

Sommige critici beweren dat hogere vergoedingen op het Ethereum netwerk gebruikers negatief beïnvloeden en de gebruikerservaring bemoeilijken.

Een alternatieve interpretatie suggereert dat stijgende vergoedingen erop wijzen dat de gebruikersactiviteit op het netwerk stijgt en dat de hashrate als gevolg daarvan toeneemt. Dit zijn gezonde tekenen, want tijdens de bearmarkt van 2018 bekritiseerden veel crypto-investeerders het gebrek aan gebruikers van de op Ethereum gebaseerde dapps.

Zolang Ethereum een proof-of-work (PoW) blockchain-netwerk blijft, dient de hashrate als een belangrijke maatstaf voor blockchain-beveiliging.