Sam Bankman Fried (SBF)
Exchange

Het bestuur van Alameda en FTX wist dat de beurs tegoeden van klanten vergokte

De Wall Street Journal maakte op zaterdag openbaar dat zowel het bestuur van Alameda Research als dat van FTX op de hoogte was dat het beursplatform klant-tegoeden vergokte. De bestuurders voelden zich hiertoe gedwongen om ervoor te zorgen dat Alameda Research aan zijn financiële verplichtingen kon voldoen. Ook daar zijn ze, met de kennis van nu, natuurlijk niet in geslaagd.

De problemen stapelen zich op

Caroline Ellison vertelde woensdag in een videomeeting met de medewerkers van Alameda Research dat zij, Sam Bankman-Fried en twee andere bestuurders akkoord waren met de beslissing om klant-tegoeden naar Alameda Research te sturen. Hiermee stapelen de problemen zich op voor de verantwoordelijken binnen het FTX-drama. De kans lijkt bijzonder klein dat Sam Bankman-Fried en zijn kompanen hier zonder gevangenisstraf vanaf komen.

De andere twee bestuurders waren Nishad Singh, een voormalig medewerker van Facebook, en Gary Wang, een voormalig medewerker van Google en de mede-oprichter van FTX. Deze soap is nog lang niet voorbij en lijkt inmiddels voer voor een fantastische Netflix-serie. Er zijn ongetwijfeld al regisseurs die plannen hebben om deze fraudezaak zo volledig mogelijk in beeld te brengen.

Bahamianen eerst?

Op 11 november maakte FTX uit het niets bekend dat het ‘van hogerop’ orders had gekregen om op de Bahama’s gevestigde gebruikers voorrang te geven. Dat wil zeggen dat ze Bahamiaanse gebruikers als eerste toegang moeten geven om eventueel hun tegoeden op te nemen. FTX zou deze order gekregen hebben van de Bahamiaanse versie van de Securities and Exchange Commission (SEC).

De commissie zelf ontkent dat echter. “De Commissie wenst te adviseren dat het geen opdracht, autorisatie of suggestie heeft gedaan aan FTX Digital Markets om opnames van Bahamiaanse klanten voorrang te geven”, zo kunnen we in de verklaring lezen.

Gebruikers van de beurs proberen op allerlei manieren alsnog hun fondsen uit het platform te trekken. Bijvoorbeeld door het kopen van non-fungible tokens (NFTs), die vervolgens via de blockchain naar een andere marktplaats gestuurd kunnen worden. Ook zijn er gebruikers die medewerkers van FTX probeerde om te kopen om hun thuisland in de Bahama’s te veranderen.

Exchange nieuws

Crypto.com stelt lancering in Zuid-Korea uit na toezichtsproblemen
Filipijnse toezichthouder eist dat Apple en Google Binance uit hun app-stores halen
Binance wordt in Canada aangeklaagd voor schending van effectenwetgeving
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?
Crypto-analist voorspelt: Ripple (XRP) mogelijk naar $5,85