Ethereum Nieuws

Hoe zit het censuur op de Ethereum blockchain?

Het is je ongetwijfeld niet ontgaan dat Ethereum in september 2022 de overstap maakte van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake. Dit maakt het voor kleine investeerders mogelijk om hun Ethereum te staken bij gecentraliseerde beursplatformen en partijen als Lido Finance. Dat is tof, omdat je daarmee een rendement kunt verdienen op je Ethereum, maar het brengt ook nadelen met zich mee.

Wat zijn de nadelen?

Het voornaamste nadeel is dat de meeste mensen niet zelf staken, maar dit laten doen door gecentraliseerde partijen. Dit maakt dat een groot deel van het netwerk in handen is van deze gecentraliseerde partijen. Over het algemeen zijn dit jongens als Coinbase, Binance en Kraken die hierdoor significante zeggenschap binnen het netwerk krijgen. Het nadeel daarvan is dat zij zich vanwege hun gecentraliseerde aard moeten houden aan de regels van overheden.

Het zijn immers gereguleerde beursplatformen. Als de Amerikaanse overheid duidelijk orders geeft, dan moeten deze jongens die per direct opvolgen. Om die reden volgt de software die een partij als Coinbase gebruikt voor het valideren en controleren van de transacties en blokken op de Ethereum blockchain dan ook de Amerikaanse wet- en regelgeving.

Een goed voorbeeld daarvan is het verbod op Tornado Cash dat het afgelopen jaar werd doorgevoerd door de Amerikaanse autoriteiten. Tornado Cash is een protocol dat het voor gebruikers mogelijk maakt om hun Ethers te mixen en zichzelf een grotere mate van privacy toe te kennen. Volgens Amerika werd dat protocol vooral gebruikt door Noord-Koreaanse hackers en moest het verboden worden.

Vanaf dat moment kwamen alle adressen die met Tornado Cash in aanraking waren geweest op een zwarte lijst. Bij geen enkel beursplatform is het nog mogelijk om iets met die adressen te doen en ook transacties van deze adressen worden niet meer in blokken opgenomen van validators als Coinbase, Kraken en Binance. Dit laat zien dat er een kans is dat de Amerikaanse overheid de Ethereum blockchain volledig kan controleren.

Hoe groot is dit probleem?

Over de afgelopen 30 dagen voldeden ongeveer 69 procent van alle blokken aan de regels van de Amerikaanse overheid. Dat is op dit moment nog geen gigantisch probleem, omdat 31 procent van de blokproducenten dat dus blijkbaar niet doet. Zolang dit percentage niet dicht tegen de 100 procent aankruipt, is het voor overheden onmogelijk om Ethereum volledig te controleren. Tot nu toe valt het optreden van de Amerikaanse overheid met het verbod op Tornado Cash ook nog wel mee.

Het gevaarlijke is dat dit echter wel de deuren opent voor meer censuur in de toekomst. Wie garandeert ons immers dat het hiermee voorbij is. Op dit moment vormt Ethereum nog geen grote bedreiging voor overheden, maar dat zou in theorie kunnen veranderen. Als Ether ineens gigantisch populair wordt en mensen het gebruiken als alternatief voor fiatgeld, dan kan de situatie heel snel veranderen. Wat dat betreft is dit een zwakte die op termijn echt aangepakt moet worden binnen Ethereum.

Ethereum nieuws

Hacker van Euler Finance stuurt 58.000 gestolen Ethers terug
zkSync lanceert Alpha Mainnet
‘Ethereum koers van 1.400 dollar was een koopje’
Meer nieuws

Meest gelezen

Reddit-gebruiker organiseert bankrun op 1 april
Bitcoin hashrate gaat door het dak
XRP leeft op naar hoogste punt in vijf maanden