Hong Kong
Regulatie

Hongkongse privacywaakhond start onderzoek naar het identiteitsverificatieproject Worldcoin

De Privacycommissaris voor Persoonsgegevens (PCPD) in Hongkong heeft een onderzoek ingesteld naar de lokale operaties van het identiteitsverificatie-initiatief Worldcoin, vanwege aanhoudende zorgen over de privacy van persoonsgegevens.

Waarschuwing over biometrische gegevens

Op 31 januari maakte de PCPD bekend dat in het kader van dit onderzoek arrestatiebevelen waren uitgevaardigd en invallen werden gedaan in zes panden die door Worldcoin in Hongkong werden gebruikt. Tijdens deze acties werd gezocht naar documenten en informatie gerelateerd aan de activiteiten van het project.

De toezichthouder heeft de inwoners van Hongkong gewaarschuwd om bedachtzaam om te gaan met hun biometrische gegevens, vooral gezien Worldcoin’s gebruik van iris-scantechnologie voor identiteitsverificatie.

Mogelijk ernstige risico’s

Volgens de PCPD brengt de werking van Worldcoin in Hongkong “ernstige risico’s voor de privacy van persoonlijke gegevens” met zich mee. De commissie uitte zorgen over de mogelijkheid dat het verzamelen en verwerken van gevoelige persoonlijke gegevens door Worldcoin in strijd kan zijn met de lokale Persoonlijke Gegevens (Privacy) Verordening.

De PCPD benadrukte dat alle door Worldcoin beheerde persoonlijke gegevens verzameld moeten worden voor een rechtmatig doel, in lijn met de functie of activiteit van het project, en wees erop dat de informatie verkregen uit de irisscans van gebruikers als “gevoelig” wordt beschouwd volgens de wettelijke normen.

Het Worldcoin-project

Worldcoin, gelanceerd in 2021, wist voor de officiële start in juli 2023 al meer dan 2 miljoen mensen te registreren. Het project heeft internationaal de aandacht van toezichthouders getrokken door zorgen over privacy, resulterend in de opschorting van diensten in Kenia en het pauzeren van irisscans in India.

Volgens de laatste gegevens hebben sinds december 2023 meer dan 5 miljoen individuen accounts aangemaakt bij Worldcoin.

Regulatie nieuws

Hong Kong stopt met accepteren licentieaanvragen van crypto-exchanges
SBF eist een gevangenisstraf van 6,5 jaar en zegt tegen gevangenisbewakers dat ze in Solana moeten investeren
Spanje publiceert lijst met niet-geregistreerde cryptobedrijven
Meer nieuws

Meest gelezen

ECB: Bitcoin heeft ‘nul waarde’ en staat op instorten
Zoveel geld zou je nu hebben als je een jaar geleden voor 2000 euro aan Bitcoin had gekocht
Crypto analist: Dogecoin koers kan 11.500% stijgen