Exchange

Hoofd betaalprocessor die gebonden is aan Bitfinex gearresteerd

De politie in Polen heeft Ivan Manual Molina Lee gearresteerd wegens beschuldigingen van het witwassen van geld. Ivan Lee is de huidig president van Crypto Capital, de betaalprocessor die de verwerkingen voor de cryptocurrency exchange Bitfinex regelde.


Uitlevering aan Warschau

Volgens berichten uit de lokale Poolse krant W Polityce wordt de ondernemer uitgeleverd aan Warschau in Polen.

Volgens de autoriteiten in Polen wordt Molina Lee gezocht voor het witwassen van 1,5 miljard zloty. Dit komt neer op circa 350.7000.000 euro. Het geld zou vanuit illegale bronnen zijn verkregen, aldus de Poolse autoriteiten.

Alhoewel dit nog niet is bevestigd, vermoeden de Poolse autoriteiten dat het om geld van Colombiaanse drugskartels gaat. Het onderzoek hiernaar loopt echter nog.


Niet de eerste keer in de problemen

Het is niet de eerste keer dat de betalingsprocessor in de problemen is geraakt. In een eerdere rechtszaak werd al bekend dat Molina Lee rechtstreeks verbonden was met een claim van het Amerikaanse Ministerie. In deze claim werden twee personen beschuldigd voor het uitvoeren van een schaduwbankieren-service voor een aantal crypto gerelateerde bedrijven.

Hiernaast wordt Crypto Capital ervan beschuldigd dat ze circa $850 miljoen (circa €765 miljoen) aan cash van Bitfinex hebben verloren. Dit leidde ertoe dat Bitfinex een tokenverkoop organiseerde waarin het bedrijf circa $1 miljard (circa €900 miljoen) wist binnen te halen.


Samenwerking met Europol, Interpol en meer

De procedure rondom de arrestatie is uitgevoerd door officieren van de ‘Lower Silesian Branch’ van de afdeling voor georganiseerde misdaag en corruptie van het nationale aanklager-kantoor in Wrocław. Zij werken tevens nauw samen met Europol, Interpol en de Amerikaanse diensten.

De rechtszaak is nog niet geweest: het is hierdoor niet bekend wat er precies gaat gebeuren met de arrestant.