Huobi Exchange
Stablecoin

Huobi stablecoin HUSD herpakt koppeling met de dollar

De HUSD stablecoin van Huobi maakte plotseling een duikvlucht van 10 procent, maar heeft inmiddels de koppeling met de Amerikaanse dollar herpakt. Volgens Huobi was er sprake van een “kortdurend liquiditeitsprobleem” dat de instabiliteit van de stablecoin veroorzaakte. Maar als we iets van het Terra-debacle geleerd hebben, dan is het dat stabiliteit weinig betekent in de cryptowereld.

Verschil tussen Terra en Huobi

Nu is het niet helemaal eerlijk om de stablecoins van Terra en Huobi direct met elkaar te vergelijken. De Terra USD was namelijk een algoritmische stablecoin, die met kunst en vliegwerk op de koers van 1 dollar werd gehouden. Achteraf gezien bleek dat een mechanisme te zijn dat vooral gebouwd was op vertrouwen. Zodra dat vertrouwen verdween, was er geen redden meer aan voor de stablecoin van Terra. Uiteindelijk heeft het opblazen van het Terra-ecosysteem 40 miljard dollar aan vermogen doen verdampen.

De stablecoin van Huobi, de Huobi USD, is gedekt door cashreserves. Hoe kon deze stablecoin dan zijn koppeling met de dollar verliezen? Volgens Huobi zelf komt dat door de beslissing om enkele accounts in specifieke regio’s te sluiten om te voldoen aan enkele wettelijke vereisten. Als gevolg van het sluiten van de accounts van sommige “market makers”, verloor de munt liquiditeit en dat ging ten koste van de koers. “Vanwege het tijdsverschil in de openingsuren van banken veroorzaakte dit een kortdurend liquiditeitsprobleem dat inmiddels is opgelost”, aldus Huobi.

Koppeling binnen 12 uur herpakt

Huobi Global, de in de Seychellen gevestigde cryptobeurs, schreef op Twitter ook een draadje over het incident. “HUSD herstelde binnen 12 uur de koppeling met de dollar”, zo bevestigde het grote handelsplatform via Twitter. Hoewel de koppeling weer is hersteld, is het niet de eerste keer dat HUSD zijn koppeling met de dollar verloor. Ook in maart 2020, tijdens de COVID-19 crash, viel de koers van HUSD naar 0,97 dollar.

Het lijkt er dus op dat er niets spannends aan de hand is met Huobi, maar een goede zaak is het niet. Uiteindelijk is geld een kwestie van vertrouwen en hoe meer grote partijen dat vertrouwen schaden, hoe slechter dat is voor de industrie. Het is dan ook te hopen dat het hierbij blijft, maar de verse koersdalingen van de cryptomarkt zijn wat dat betreft niet veelbelovend.

Stablecoin nieuws

Noodfonds Binance van $1 miljard goed voor 3% van alle USDC
Tether CEO: Concurrentie in stablecoins cruciaal voor serieuze gesprekken met toezichthouders
Circle breidt ondersteuning uit voor USD Coin naar zkSync-platform
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Wat veroorzaakt de crash van de Bitcoin koers?
Bitcoin koers kan dalen naar $42.000 na de BTC Halving