Nieuws

ICO’s zien laagste investeringsniveau sinds ruim een jaar

De financiering voor Initial Coin Offering’s (ICO’s) heeft het zwaar. ICO’s hebben de hardste inzinking in investeringen gezien sinds 16 maanden tijd. Startups hebben in augustus 2018 ‘slechts’ $326 miljoen (€ 281 miljoen) weten binnen te halen. Dit is het laagste bedrag sinds mei 2017, blijkt uit een onlangs uitgekomen rapport.

Ethereum-blockchain

De prijsstijgingen van de Ethereum (ETH) in 2017 kan worden herleidt tot Ethereum-blockchain gebaseerde ICO’s. Op dit moment is het echter andersom. Ethereum gebaseeerde ICO’s zijn nu de reden dat de waarde van de Ethereum daalt, dit doordat sommige projecten grote bedragen met geld storten om uitgaven te dekken, ipv dit investeren. Wet- en regelgevers uiten wereldwijd hun bezorgdheid uit over deze ICO’s. Afgelopen week werd er door leden van het Europees Parlement met blockchain-experts besproken hoe de regelgeving voor ICO’s eruit kan komen te zien. Volgens één van deze leden is er een dramatische toename aan ICO-volumes dit jaar, ondanks dat het aantal meldingen over frauduleuze ICO-projecten ook toeneemt.

Geen tussenpartij

Volgens de voorzitter van de Taskforce Fintech, onderdeel van de Europese Commissie, Peter Kerstens, is dit gedeeltelijk te danken aan het feit dat ICO-tokens niet bemiddeld zijn.  Dit betekent dat er geen derde partij betrokken is tussen uitgevende instellingen en beleggers. Er is dus geen tussenpartij, die normaal gesproken wel aanwezig is. Dit is dan ook het zorgwekkendste punt gezien vanuit een regelgevend perspectief.

Wetgeving

In België werden er onlangs verschillende ideeën gepresenteerd voor een uniforme wetgeving op EU-niveau omtrent cryptocurrencies en ICO’s. Naar verluidt beperkt de virtuele aard van cryptocurrencies de ontwikkeling van een regelgeving, dit terwijl organisaties die crypto-handelsplatforms gebruiken juist strengere regels tegenkomen, mogelijk zelfs een ban.