Crypto
Regulatie

IMF adviseert Nigeria om licenties te verlenen aan wereldwijde cryptocurrency-exchanges

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft in een recent rapport Nigeria geadviseerd om licenties te verstrekken aan wereldwijde cryptocurrency-exchanges als onderdeel van economische hervormingsmaatregelen.

Dit voorstel zou helpen om de positie van Nigeria op de Afrikaanse cryptocurrency-markt te versterken en zou lokale en internationale investeringen kunnen aantrekken.

Noodzaak van effectief antiwitwasbeleid en terrorismefinanciering

Volgens het IMF moeten dergelijke crypto-exchanges geregistreerd of gelicentieerd worden in Nigeria en onderhevig zijn aan dezelfde regelgeving die geldt voor financiële tussenpersonen. Het rapport benadrukt de noodzaak van effectief antiwitwasbeleid en terrorismefinanciering (AML/CFT) risicogebaseerd toezicht door deze platforms.

Het IMF-rapport legt verder uit dat er aanzienlijke discrepanties zijn in de Nigeriaanse betalingsbalans, voornamelijk door Net Error and Omissions (NEO), die vaak ongeregistreerde financiële transacties omvatten. Deze worden toegeschreven aan de verschuiving naar het gebruik van crypto-activa voor grensoverschrijdende transacties. De NEO’s zijn naar verluidt nog steeds aanzienlijk negatief, met een geschatte waarde van bijna 7,5 miljard dollar, ofwel 2% van het bbp van Nigeria.

Verbeteren van meerdere zaken in het land

De goedkeuring van cryptocurrency zou niet alleen helpen om de financiële markten te stabiliseren maar zou ook de overmakingsmechanismen voor de omvangrijke Nigeriaanse diaspora kunnen verbeteren. Dit zou essentieel kunnen zijn gezien de huidige economische uitdagingen waarmee het land wordt geconfronteerd, zoals valuta-instabiliteit en hoge inflatie.

Het IMF stelt dat door het reguleren en licentiëren van cryptocurrency-exchanges, Nigeria cryptocurrencies effectief kan inzetten als hulpmiddel voor stabielere en efficiëntere transactieprocessen. Dit zou niet alleen helpen om illegale financiële stromen te verminderen, maar ook de risico’s van fraude en witwassen in verband met cryptocurrency-transacties kunnen beperken.

Recente veranderingen zijn al zichtbaar

De recente veranderingen in de regelgeving zijn al zichtbaar. De Nigeriaanse SEC heeft aangekondigd dat ze Peer-to-Peer (P2P) cryptocurrency-exchanges die gebruik maken van de nationale munteenheid, de naira, gaan verbieden. De directeur van de Nigeriaanse SEC, Emomotimi Agama, stelt dat dit verbod bedoeld is om de naira te beschermen tegen manipulatie en de impact op de wisselkoers te beperken.

Dit verbod op P2P-betalingen wordt door voorstanders van de cryptocurrency-industrie als bijna onmogelijk beschouwd, wat de uitdagingen aantoont waarmee de regelgevers te maken hebben.

Regulatie nieuws

23-jarige man gearresteerd in New York voor exploitatie van darkweb-narcoticamarkt ter waarde van $100 miljoen
Turkse regering dient ontwerpwetsvoorstel voor cryptovaluta in
De Amerikaanse schuldenberg: Schijnprobleem of tikkende tijdbom?
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Bitboy: Schikking tussen Ripple en SEC nabij – Verwacht enorme prijsstijging voor XRP
XRP’s toekomst: Kan het Solana, Ethereum en zelfs Bitcoin inhalen?