Hackers
Hack

In 2024 gehackte fondsen stegen met 15,4% ten opzichte van dezelfde periode in 2023

In de eerste twee maanden van 2024 is de cryptogemeenschap al meer dan $200 miljoen kwijtgeraakt door hacks en de zogenoemde ‘rug pulls’. Dit blijkt uit een recent rapport van Immunefi, een toonaangevend bedrijf op het gebied van blockchain-beveiliging, gepubliceerd op 29 februari.

Schade is meer dan $200 miljoen

De schade, die inmiddels de $200 miljoen overstijgt, markeert een toename van 15,4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In januari en februari 2023 werd de cryptowereld opgeschrikt door diefstallen die $173 miljoen aan digitale waarde betroffen.

Februari alleen al zag meer dan $67 miljoen verdwijnen in de zakken van cybercriminelen, verdeeld over twaalf incidenten. Dit is een significante daling vergeleken met januari, waarin voor $133 miljoen aan cryptovaluta werd ontvreemd.

De ernstigste klap werd uitgedeeld aan PlayDapp, een platform voor crypto-gaming, waarbij hackers $32,3 miljoen buitmaakten. FixedFloat, een gedecentraliseerde crypto-exchange, leed een verlies van $26,1 miljoen, de op één na grootste diefstal van het jaar.

Het rapport benadrukt dat gedecentraliseerde financiering (DeFi) het voornaamste doelwit was voor cybercriminelen in februari. Opvallend genoeg werden gecentraliseerde financiële protocollen die maand gespaard van aanvallen.

Ethereum meest aantrekkelijk voor hackers

Van het totaal gestolen bedrag in februari was meer dan $65 miljoen het resultaat van hacks, verspreid over tien incidenten. Fraudegevallen, twee in totaal, waren goed voor een verlies van $1,65 miljoen, oftewel 2,46% van het totale bedrag.

Ethereum bleek het meest aantrekkelijk voor hackers, gevolgd door Binance’s BNB Chain en het Bitcoin-netwerk. Ethereum was het doelwit van twaalf aanvallen, die samen meer dan 85% van het tot dusver in 2024 verloren gegane totaal vertegenwoordigen.

De cryptosector blijft kwetsbaar voor hacks en exploits, met een bijzonder risico voor DeFi-platforms. Volgens Immunefi’s rapport van 28 december 2023 ging er in dat jaar in totaal $1,8 miljard verloren door dergelijke incidenten. De Noord-Koreaanse Lazarus Group was verantwoordelijk voor 17% van deze verliezen.

Mixin Network, een peer-to-peer handelsplatform, en Euler Finance, een leenplatform, behoorden tot de grootste slachtoffers in 2023, met verliezen van respectievelijk meer dan $200 miljoen en $197 miljoen. Het cross-chain bridge-protocol Multichain zag $126 miljoen verdwijnen door een hack, waarmee het de derde plaats inneemt op de lijst van grootste crypto-diefstallen.

Hack nieuws

Hacker begint met verplaatsen van miljoenen na inactief jaar
Pike DeFi Protocol komt met verklaring na exploit van $1,6 miljoen
Record-lage cryptoverliezen in April, ondanks enkele grote hacks
Meer nieuws

Meest gelezen

Cathie Wood: 6 Ethereum is genoeg om miljonair te worden
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
Macro-guru: Ethereum en Solana gaan richting de ‘bananen-zone’