Europa, ECB
Regulatie

Inflatie in Europa bereikt record van 9,1 procent

De inflatie in Europa is gestegen van 8,9% in juli, naar een record hoogte van 9,1 procent in augustus. De nieuwe inflatie in de eurozone wordt vooral veroorzaakt door de stijgende energie, gas- en voedselprijzen. Deze prijzen stijgen op hun beurt als gevolg van de aanhoudende oorlog in Oekraïne.

De huidige prijzen voor dagelijkse benodigdheden zoals voedsel, gas en elektriciteit zijn over het hele continent enorm gestegen. Nederland is één van de slechtst presterende landen in West-Europa met een inflatiecijfer van 12 procent.

Zoals we hierboven al schreven zagen vooral de energieprijzen weer een enorme prijsstijging. Energie is in een jaar tijd met 38,3 procent gestegen in Europa, terwijl voedsel, alcohol en tabak allemaal met meer dan 10% op jaarbasis stegen. In Nederland ligt dit cijfer dus nog hoger.

Ook het voormalig EU-lid het Verenigd Koninkrijk bereikte in juli een 40-jaar hoge inflatie van 10,1%, zoals gerapporteerd door de Organization of National Statistics (ONS).

Europa staat voor een historische uitdaging

De inflatie is zo slecht dat veel analisten vertellen dat Europa voor een historische uitdaging staat:

“Europa staat voor historische uitdagingen, waarbij inflatie de economische zekerheid van huishoudens met een gemiddeld en laag inkomen wegneemt.”

Volgens analist Florian Glatz zou de razendsnelle opkomst van cryptomunten een waarschuwing moeten zijn geweest voor regeringen. Mensen vertrouwen de ouderwetse economische systemen namelijk niet meer.

Glatz vertelt dat de EU relevant moet worden in de digitale economie om een betere waardepropositie te presenteren voor de financiële toekomst van haar mensen.

“We hebben een nieuwe deal nodig voor EU-burgers die wordt aangedreven door financiële inclusie, kansen op nieuwe digitale markten en de wens om van Web3 de langverwachte digitale revolutie in Europa te maken.”

– Florian Glatz

Bitcoin nieuws

Jack Mallers: ‘Bitcoin koers op weg naar $1 miljoen’
Fondsbeheerder: ‘Hoge inflatie gaat Bitcoin naar $200.000 brengen’
Morgan Creek Capital: Boomers gaan $300 miljard in Bitcoin investeren
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?