Regulatie

Iran stelt tijdelijk crypto-mining verbod in voorafgaand piekseizoen voor vraag naar elektriciteit

De overheid van Iran heeft het minen van cryptocurrencies zoals de Bitcoin (BTC) tijdelijk verboden. Dit komt naar verluidt vanwege een aanstaande verwachte piekseizoen voor de vraag naar elektriciteit.


Verbod geldt tot 22 september

Om ervoor te zorgen dat de kans op stroomuitval vele malen minder is, verbiedt de Iraanse regering nu tijdelijk het minen van cryptocurrencies. Gezien het feit dat de Iraanse regering illegale miners aan de banden wil leggen, zou dit nog wel eens de nodige tijd kunnen opleveren om tot een volledig en goed uitvoerbaar plan te komen.

Het verbod is naar verluidt onmiddellijk van kracht gegaan, waardoor alle crypto-miners zo snel mogelijk uit operatie moeten worden gehaald. Het verbod geldt naar verluidt tot 22 september 2021, waarna het piekseizoen voor elektriciteit in het land over is.


Tijdelijk stopzetten niet onverwacht

Het is niet geheel onverwacht dat de Iraanse overheid de BTC-mining tijdelijk stopzet. Het land kampt regelmatig met elektriciteitsproblemen, voornamelijk op plaatsen met veel actieve crypto-miners. Dit heeft er onder andere al voor gezorgd dat individuen geen eigen crypto-miner thuis mogen hebben draaien en dat crypto-mining bedrijven in het land vergunningen moeten hebben om te mogen opereren. Veel hebben dit niet, waardoor het aantal illegale crypto-miners in het land inmiddels al boven de 80% ligt.

De Iraanse regering wil hier dan ook wat aan gaan doen, waarmee verwacht wordt dat de elektriciteitsproblemen ten minste veel minder worden, mochten ze hierdoor niet opgelost worden. Het minen van cryptocurrencies en dan met name BTC vergt namelijk enorm veel elektriciteit, waardoor er gemakkelijk problemen kunnen ontstaan hierdoor. Naar verluidt is Iran verantwoordelijk voor circa 4% van de totale hash-snelheid van de top cryptocurrency Bitcoin.


Weinig effect op prijs BTC

Dit nieuws lijkt momenteel echter weinig tot geen effect te hebben op de prijs van Bitcoin. De top cryptocurrency laat, net zoals veel andere cryptocurrencies, vandaag namelijk groene cijfers zien. Het is hiermee heel anders dan het nieuws vanuit China, dat de prijs van BTC recentelijk in slechts enkele minuten liet dalen met duizenden dollars.

Het is hiermee dan ook het tweede Aziatische land dat in korte termijn, alhoewel dan tijdelijk, een verbod legt op cryptocurrencies. Het is echter een tijdelijk verbod om stroomuitval te voorkomen. Het is hiermee een voorzorgsmaatregel die in een beoogbare tijd automatisch wordt opgelost.