Is Bitcoin het perfecte middel tegen Amerikaanse sancties?

Het conflict tussen Iran, Irak en de VS kan ervoor zorgen dat de VS de dollar als ‘wapen’ gaat gebruiken. Maar welke rol kan Bitcoin hierin spelen?


Effect op Bitcoin

De leidende cryptocurrency heeft niet alleen een enorme toename in populariteit, maar het wordt sinds 2017 ook wel een store-of-value (waarde opslag) genoemd. Bitcoin is de afgelopen elf jaar veel dingen genoemd en dit is slechts één van de velen. Sommigen noemen BTC al ‘digitaal goud’.

Het debat over de huidige situatie tussen Iran, Irak en de Verenigde Staten is de afgelopen twee weken toegenomen. Amerika en Europa gaan hoogstwaarschijnlijk flinke sancties opleggen en dat gaat Iran pijn doen. Deze situatie heeft mogelijk een groot effect op de Bitcoin koers en de recente prijsstijging.

Analist Anthony Pompliano van Morgan Creek Digital sprak uitgebreid over dit onderwerp in een recente blogpost met de titel: ‘De Verenigde Staten vergroten de waarschijnlijkheid van Bitcoins goedkeuring door buitenlandse regeringen’. Hierin bespreekt hij de recente ontwikkelingen in de Verenigde Staten waarbij ze dreigden de steun voor banken in Irak in te trekken. Pompliano zegt hier het volgende over:

“De Verenigde Staten blijft de Amerikaanse dollar als wapen gebruiken, samen met het financiële systeem. We kunnen dit zien als een vorm van censuur. Normaal gesproken gebruiken we het woord censuur niet wanneer we het over dit soort acties hebben, maar uiteindelijk is dat precies wat er gebeurd.”


Rol van Bitcoin

Ook voegt hij eraan toe dat de Amerikaanse regering veel macht heeft. De VS is namelijk in het verleden ook al in staat geweest om sancties op te leggen aan andere naties. Dit kan Amerika doen omdat het in staat is om de internationale reservemunt te beheersen waar verschillende landen over de hele wereld op leunen.

“Dit is waar Bitcoin mee gaat spelen. Het is zeker nog niet perfect als valuta. Er is prijsvolatiliteit op de korte termijn. Er is veel minder liquiditeit op de markt dan andere wereldwijde valuta’s. De gedecentraliseerde, digitale valuta wordt niet alomtegenwoordig geaccepteerd zoals de Amerikaanse dollar. Maar het heeft een specifiek voordeel: het is niet te censureren en niet-grijpbaar.