Bitcoin Nieuws

Bitcoin Nieuws

Is inflatie bullish of bearish voor Bitcoin?

Is inflatie nou goed of slecht voor de Bitcoin prijs? In dit artikel zoeken we het voor je uit.


Straatinflatie

Er zijn twee types inflatie. De eerste type inflatie, ‘straatinflatie’, zou een zegen moeten zijn voor digitale valuta. Inflatie ondermijnt namelijk de waarde van nationale valuta, niet van digitale valuta, die dient als afdekking tegen inflatie. Althans in theorie, dat is wat bulls denken.

De CEO van Divi Labs, genaamd Nick Saponaro, is een Bitcoin-voorstander. En vertelt dat inflatie positief is voor de Bitcoin:

“Inflatie werkt in het voordeel van Bitcoin omdat het een wiskundig verantwoorde waardeopslag is. Het deflatoire karakter ervan wordt gereguleerd door een code, niet door mensen. Bij inflatie van fiat-valuta door de machtige beslissingsbevoegdheid van enkelen, zullen ze zich wenden tot alternatieven om hun geld te behouden. Bitcoin lost dit beter op dan elke andere activaklasse.”

Toch lijkt deze theorie niet door de werkelijkheid te worden bevestigd. De inflatie is de afgelopen maanden in de VS en Europa met bijna 7% gestegen. Bitcoin heeft echter bijna 50% van zijn waarde verloren ten opzichte van de top van november. Het verloor alleen al 15% in de vorige week.

Natuurlijk kunnen Bitcoin fans dan de regeringen van China, India en Rusland daarvoor de schuld geven, maar de discrepantie tussen inflatie en digitale valuta is te sterk om te negeren.


Het deflatoire karakter van Bitcoin

Er is dus iets anders in het spel. Namelijk het feit dat centrale banken eindelijk op gaan treden tegen de groeiende inflatie. Dat heeft beleggers weggehouden van risicovolle activa, zoals technologieaandelen en cryptocurrencies.

Nicholas Cawley, een strateeg bij DailyFX, zei het volgende:

“Het beperkte aanbod van Bitcoin wordt door velen gezien als een afdekking tegen inflatie, vooral nadat de wereldwijde geldpersen bleven drukken. Bitcoin, met zijn maximale aanbod van 21 miljoen, heeft een natuurlijk voordeel ten opzichte van het potentieel onbeperkte aanbod van Amerikaanse dollars. Het gebruik ervan als afdekking tegen inflatie is dus een discussie waard, vooral omdat de rentetarieven zullen stijgen. Wat we echter hebben gezien in de afgelopen weken is Bitcoins optreden als een risico-proxy, waarbij de prijs daalt met andere risicovolle activa terwijl de Fed zich voorbereidt om het monetaire beleid strenger te maken door de rentetarieven te verhogen.”

“Dat zou kunnen verklaren waarom Bitcoin niet fungeert als inflatiehedge, aangezien hogere inflatie leidt tot verwachtingen van hogere rentetarieven en een lagere Bitcoin-prijs,” zei Cawley.

Straatinflatie lijkt dus bearish en niet bullish, voor digitale valuta. Toch vertellen analisten dat dit slechts op de korte termijn zo is. Op de lange termijn zal straatinflatie juist wel weer positief zijn voor de Bitcoin prijs.


Wil jij Bitcoin verhandelen op 1 van de grootste en meest betrouwbare exchanges ter wereld? Klik hier en ga naar KuCoin.


Cryptocurrency-inflatie

Ondertussen staat Bitcoin onder druk door de verspreiding van altcoins, de zogenaamde cryptocurrency-inflatie. Volgens CoinMarketCap is het aantal digitale valuta’s gestegen van slechts een handvol in 2013 tot meer dan 17.000 in 2022.

Dit maakt het uitgangspunt van een beperkt aanbod van Bitcoin irrelevant. Altcoin-inflatie is dus wellicht ook bearish voor Bitcoin. Niet iedereen is het echter met dit standpunt eens.

CoinLoan CEO Alex Faliushin is een van hen. Hij denkt dat de groei aan cryptocurrencies eerder een positieve dan een negatieve ontwikkeling is voor Bitcoin. Faliushin zei het volgende:

“Hoe meer mensen aangetrokken worden tot de cryptosector, hoe meer de industrie hiervan zal profiteren en hoe meer cryptobedrijven zullen uitbreiden. De hele markt heeft aangedrongen op innovatie en investeerders kunnen crypto nu gebruiken voor meer dan alleen handel. Bedrijven hebben aanbiedingen zoals leningen tegen crypto en hoogrentende spaarrekeningen, die beide het gebruik van Bitcoin mogelijk maken, evenals andere cryptovaluta.”

Mark Grabowski, auteur van “Cryptocurrencies: A Primer on Digital Money”, is het eens met Faliushin:

“Ik denk dat altcoins Bitcoin helpen. Investeren in cryptocurrency lijkt een beetje op daten. Met duizenden alternatieve cryptocurrencies kan het overweldigend zijn om ze te doorzoeken en te kiezen welke het beste is. Bitcoin is een betrouwbare optie waar je altijd op kunt vertrouwen. Investeerders beginnen Bitcoin echt te waarderen keren ernaar terug.”

Uiteindelijk kan alleen de tijd uitwijzen of de inflatie bullish of bearish is voor Bitcoin.

Bitcoin nieuws

Analisten waarschuwen voor Bitcoin crash naar 20.000 dollar Analisten waarschuwen voor Bitcoin crash naar 20.000 dollar
Amerikaanse spot Bitcoin ETF van One River afgewezen door SEC Amerikaanse spot Bitcoin ETF van One River afgewezen door SEC
Miljardair Bill Miller: Bitcoin is een “verzekering” tegen financiële catastrofe Miljardair Bill Miller: Bitcoin is een “verzekering” tegen financiële catastrofe
Meer nieuws

Meest gelezen

Terra (LUNA) stijgt met meer dan 1.000% in één dag? Kunnen beleggers een sprankje hoop verwachten? Terra (LUNA) stijgt met meer dan 1.000% in één dag? Kunnen beleggers een sprankje hoop verwachten?
Vitalik Buterin niet langer een miljardair omdat Ethereum crasht Vitalik Buterin niet langer een miljardair omdat Ethereum crasht
Elon Musk moet $5 miljard betalen om uit de Twitter-deal te stappen Elon Musk moet $5 miljard betalen om uit de Twitter-deal te stappen
meer meest gelezen

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten