Metsada Israël
Regulatie

Israël versnelt ontwikkeling van de digitale Sjekel

Israël heeft aangekondigd dat het de ontwikkeling van zijn centrale bank digitale munt (CBDC), de digitale Sjekel, gaat versnellen. De Bank of Israel (BoI) zal verschillende dienstverleners betrekken bij de gezamenlijke ontwikkeling van een geavanceerd ecosysteem voor digitale betalingen gericht op de digitale Sjekel.

Initiatief ‘Digital Shekel Challenge’ is gelanceerd

De BoI heeft het initiatief ‘Digital Shekel Challenge’ gelanceerd, geïnspireerd op ‘Project Rosalind’ van de BIS Innovation Hub. Project Rosalind is een gezamenlijk experiment van de Bank for International Settlements (BIS) en de Bank of England, met als doel prototypes te ontwikkelen voor een applicatieprogrammeringsinterface.

Als onderdeel van de uitdaging zal de BoI een sandbox-omgeving bieden die is gekoppeld aan een laag van API’s. Deelnemers zullen strijden om realtime CBDC-betalingssystemen voor het grote publiek te bouwen.

Shauli Rejwan, managing partner bij Masterkey Venture Capital, legde uit dat het programma uit drie fasen bestaat: aanmelding en presentaties, toegang tot het nieuwe netwerk voor geselecteerde projecten, en een eindpresentatie voor een jury, waarvan sommige leden hebben gesproken op recente crypto-evenementen.

Kloof tussen Web3-industrie en overheid overbruggen

Rejwan gelooft dat het initiatief de kloof tussen de Web3-industrie en de overheid zou kunnen overbruggen, ook al worden gedecentraliseerde financiering en toestemmingloze oplossingen nog niet overwogen.

Israël heeft entiteiten uit de private, publieke en academische sector uitgenodigd om deel te nemen aan het experiment. De centrale bank benadrukte dat er prioriteit zal worden gegeven aan toepassingen met originele en innovatieve kenmerken in de betalingswereld, of het nu gaat om verbeteringen van bestaande applicaties of om compleet nieuwe applicaties. Deelnemers mogen ook oplossingen bouwen voor unieke niches en scenario’s.

Concurrentie tussen CBDC’s en banken goed voor economie

Op 16 april verklaarde vice-gouverneur van de BoI, Andrew Abir, dat concurrentie tussen CBDC’s en banken goed is voor de economie van het land. Hij gelooft dat de ontwikkeling van een digitale Sjekel steun van het publiek zal krijgen, en benadrukte dat de digitale Sjekel niet anoniem zal zijn zoals Bitcoin, maar zal worden ontwikkeld en beheerd door de bekende en vertrouwde Bank of Israel.

Abir voegde toe dat de mogelijkheid om digitale Sjekels aan te houden banken zou kunnen aanzetten om hogere rentes te betalen, wat ook gunstig zou zijn voor de BoI.

Een openbaar consultatierapport van 11 mei bevestigde de steun van het publiek voor de ontwikkeling van de CBDC. Respondenten uitten echter unaniem hun zorgen over mogelijke inbreuken op de privacy door de CBDC.

Regulatie nieuws

Taiwanese cryptobedrijven sluiten zich aan bij vereniging voor zelfregulering
Campagne-team van Biden onderzoekt mogelijkheden voor cryptodonaties
Britse NHS waarschuwt wetgevers voor verslavingsrisico’s van cryptohandel onder jongeren
Meer nieuws

Meest gelezen

Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
Crypto analist verwacht een mega Solana crash tot $13
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken