Blockchain

Italië zet blockchain in om ‘Made in Italy’-producten te beschermen

De regering van Italië heeft €15 miljoen in een programma geïnvesteerd dat technologieën zoals de blockchain-technologie ontwikkelt en implementeert om namaakproducten te bestrijden.


Strijd tegen namaakproducten

Een deel van het geïnvesteerde bedrag zal ook worden ingezet voor een gezamenlijk project tussen de Italiaanse overheid en de Italiaanse tak van computergigant IBM.

In Italië, net als in veel andere landen, is een enorme opkomst van namaakproducten. Door deze projecten uit te voeren, is het de bedoeling om deze namaakproducten tegen te werken. Zo wordt geprobeerd om in dit geval de Italiaanse ambachtslieden een toekomst te bieden.

Naar verluidt worden diverse onderdelen in de industrie aangepakt, zoals de authenticatie van goederen en grondstoffen die gebruikt worden voor deze goederen, maar ook intellectuele eigendomsrechten, de duurzaamheid van de producten en zullen naar verluidt ook de relaties tussen merken en klanten worden verbeterd.


‘Made in Italy’-label vervalst

Uit onderzoek blijkt dat het ‘Made in Italy’-label door profiteurs is vervalst om hiermee te profiteren van de reputatie die het land heeft opgebouwd. Volgens Forbes (2018) heeft de namaakindustrie in 2013 een enorm goed jaar gehad met een omzet van maar liefst tussen de 461 miljard dollar en de 1,3 biljoen dollar. Naar verwachting zal de namaak-industrie een omzet van maar liefst 2,8 biljoen dollar gaan genereren in 2022. Een goede reden om hier een stokje voor te steken.

Deze namaakproducten zijn in werkelijkheid diefstal van intellectueel eigendom. Hiernaast tast het ook de reputatie aan van het echte merk en de ambachtslieden die voor dit merk werken. Hierom wordt op dit moment een blockchain-oplossing door de Italiaanse overheid onderzocht. Hiermee is het niet de eerste keer dat de Italiaanse overheid de blockchain-technologie onderzocht. Zo werd eerder al gekeken naar een op de blockchain-gebaseerde oplossing voor het tegengaan van nepnieuws, wat in de afgelopen jaren enorm een enorm aantal personen heeft weten te bereiken. Of de blockchain daadwerkelijk gebruikt gaat worden en wat de deadline dan zal gaan zijn is op dit moment nog onbekend.