Nieuws, Trending

Japanse politie investeert in een Crypto Tracking Tool

Het Nationale Politiebureau van Japan (NPA) gaat de ontwikkeling van nieuwe software met als doel om personen achter illegale cryptotransacties te volgen financieren. 

35 miljoen Yen

Dit blijkt uit een nieuwsbericht van de lokale nieuwsorganisatie NHK. Volgens ditzelfde bericht zal de NPA een bedrag van 35 miljoen Yen (ongeveer €271.000) in 2019 investeren in het project. Volgens de NPA kan deze software de stroom van blockchain-transacties die als verdacht zijn markeren, volgen en tevens de personen die de cryptocurrency verzenden of juist ontvangen lokaliseren.

Steeds meer crypto criminaliteit

De extra inspanning lijkt in reactie te zijn op het toenemende aantal verdachte criminele zaken in Japan die betrekking hebben op cryptocurrency. Gezien de anonimiteit van blockchain transacties ondervinden politieambtenaren in het land extreme moeilijkheden bij het uitvoeren van verder onderzoek in dit soort zaken. Eerder dit jaar onthulde de NPA al dat ze in slechts acht maanden tijd 669 verschillende meldingen hadden ontvangen met vermoedens van witwassen van geld. Dit werd gemeld door Japanse crypto-exchanges. Deze vermoedens bleken terecht, want volgens een jaarrapportage hebben hackers in Japan in dit jaar $6.2 miljoen (€5.3 miljoen) buitgemaakt door Japanse cryptocurrency exchanges te hacken en de digitale valuta’s uit de wallets van gebruikers te halen.

Japan heeft het zwaar

De Japanse cryptocurrency-industrie kreeg ook in januari een flinke tegenslag nadat de Coincheck-exchange gehackt werd en er voor $520 miljoen (€447 miljoen) werd buitgemaakt, Dit heeft toezichthouders opgeroepen om betere anti-witwas- en veiligheidsmaatregelen tegen cryptocurrency te gaan implementeren.